Collumn Januari 2022 : "De tien geboden"

 


  • Collumn Januari; De tien geboden.

    Um eerlijk te weazen: ik bûn er gin fan van. Ik vind het een ontzettend ingewikkeld onderwerp net als corona en chlamydia en goa 't dan ook liever uut de weg. Ik hôl er niet van um anderen op de vingers te tikken. En nog minder um dat bi-j mi-jzelf te doen. Immers bûn ik een "nuchtere" Sallander , die zelf bepaald wat zi-jn moraal is. Ik bepaal zelf an welke regels ik me holt. Doar heb ik gin hulp bi-j nødig.
    Op een aovond samen met vrinden in de kroeg had ik ’t oaver dit thema. Uutendelijk pakte iemand de Bijbel en las de tien geboden hardop veur. Het duurde niet lang veur ik geïrriteerd raakte. Ik tackelde elk gebod vakkundig met een joa-maar: ‘joa-maar dat was in de tiet van vrogger etc. Begriep me goed. Ik geleuf zeker dat er een bepaalde woarheid in die argumenten zit. Maar toch ging ik veurbi-j an de basis. Dat woar het umdreaijt. De kern... Ik ontdekte die aovond opnieuw dat ik niet van regels holt.. Sterker nog, ik haat ze.Echt woar... Niemand mag zeggen wat ik wel en niet mag doen. Ik wil vri-j weazen. Vri-j van regels en vri-j van verwachtingen. Het liefst zie ik mezelf als alfa-mannetje dat gin kloot'n gif um opgelegde regels. Maar helaas. Dat is niet de realiteit. De realiteit is dat ik, hoewel ik regels haat, mezelf ongelofelijk vøl regels opleg. Hieronder een lijst... De 10 geboden van mi-jn leaven:


    1. Gij zult gelukkig met oezelf weazen
    2. Gij zult " bi-jna" perfect weazen
    3. Gij zult genøg zoepen
    4. Gij zult genøg geheime zender muziek dreaijen
    5. Gij zult trots op oe "boeren" afkomst weazen
    6. Gij zult oe afkomst niet verloochenen
    7. Gij zult umgoan met dier en natuur, hoe ie wilt dat er met oe umgoan wørd
    8. Gij zult oe dialect sprekk'n zovøl als mogelijk
    9. Gij zult oaveral proberen 'n ander voort te helpen
    10.Gij zult niet twiefelen

    Ik kan de liest eenvoudig anvullen met vølle meer. En doar schrik ik van. Ik schrik ervan dat ik de tien geboden wegwuif en tegelijkertiet andere regels, mien zelfbedachte regels, umarm. Regels die een enorme lat legt en me ongelukkig en onzeker maakt. Misschien kan het dus helemaal niet zo'n kwoad um die tien geboden uut de Bijbel nog eens deur te leazen. Um te ontdekken dat ze gin hoge lat legt maar juust een doel dient. Namelijk disse aardkloete vredig en leefbaar maken. En wie kan doar nu tegen weazen? Ze bûnt in ieder geval een stuk opbouwender dan de regels die ik mezelf heb opgelegd.


    GoedGoan & Amen

  •