Collumn December 2022 : Verhuftering" !!

 


  • Verhuftering ..!!
    Ik gooi gin bierflessen kapot op stroat (ik zoep ze op..) Ik loat mi-jn hond niet bij u veur de deur schijten. Ik scheld niet... Ik steel niet... Ik sloa gin mensen en zelfs gin dieren. Ik stek gin illegaal vuurwerk af. Ik ri-jd gin 90 in de bebouwde kom... En hoewel ik toe mot geven dat ik mi-jn stereo wel eens op 10 zet, is het dan in ieder geval gin Mariah Carey, maar boeren-rock. Het is een betje “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet!” en een betje “geven en nemm'n” Met mi-jn normen en waarden zit het dus wel goed. An mi-j zal de verhuftering van de samenleaving niet liggen.
    En an u vast ook niet. U en ik, wûlle bûnt eigenlijk te goed veur disse wereld. Maar wi-j hebt het niet meer veur het zeggen. Het bûnt die anderen die veur de verhuftering zorgt. Zij weet hun plaats niet meer. Vrogger werden hun neigingen gesmoord, ze werden in de gaten geholden deur hun familie, de buurt, het dorp, de pastoor... Ze werden in de kladd'n gegrepen zodra ze een kik gaven. En doar was een heel goede reden voor. Dat constateert wij, nu ze hun kans schoon ziet. Ze zit in voetbalstadions te loeien, ze molesteert bushokkies. Maar kan ie het ze kwoalijk nemm'n? Het is hun vorm van zelfexpressie, hun taal, hun wi-jze van communicatie.... Niet iedereen is in staat zi-jn gedachten op een oardige manier, of in ieder geval correct gespeld, an het papier toe te vertrouwen. En ie mot oe loaten heuren en zien, anders tel ie niet met. Dus word ie een hufter, ûmdat ie niet better kan. Het bûnt er inmiddels zovøl dat er politieke partijen opgericht wørd woarin hun onderbuukgevuulens weerklank vind.
    De hufterigheid wørdt niet zonder anziens des persoons gebotvierd. Een voetballer schopt natuurlijk de spits van de tegenstander onderuut en niet de spits van zi-jn eigen team. Hij spuugt niet zi-jn eigen keeper in het gezicht maar die van hun. Zelfs een hufter ri-jdt gin 70 woar zi-jn eigen kinderen of die van een roedelgenoot buut'n spølt. En hij loat zi-jn hond niet bi-j een stamgenoot veur de deur poepen maar bi-j iemand die hij toch niet kent. De hufters profiteert van de vri-jheid die niet veur hun bedoeld was. Hoe kriegt wûlle ze terug in hun hok. Mot wûlle allemaal onze vri-jheid inleaveren? Zodat het buurtcomité bi-j mi-j komt anbellen als het tiet wordt ûm het onkruud in mi-jn tuin te verdelgen of de auto te wassen? Of ûm de kerk weer eens te bezoeken? Het is altiet wat met die normen en waarden....
    GoedGoan & Amen
  •  

  •  

  •