Collumn Augustusi 2022 : "Kutwesp"

 


  • Kutweps.. Collumn Augustus...
  • Nu de zommer weer is gekomm'n, betekent dat ook de komst van wepsen. Ik heb al joaren een wepsenfobie. De geelzwart-gestreepte criminelen loat me zweeten als een bezetene wanneer ze bi-jvoorbeeld plotseling op of in mien bierglas land. Wanneer er één in huus zit, mijd ik de desbetreffende kamer tûtdat het beest de ûûtgang hef gevonden of is oaverleden. Ik kan er nix an doen.
    Wepsen zie ie oaveral, veural in disse tiet van 't joar. Ze nemt een slokje van oe welverdiende biertje of nemt een stukkie karbonade van oe bord . Ze komt bi-jna nooit allenig en ze leaft met bulten in een nest. Ze maakt ons 't leaven moeilijk en bûnt irritant. Het liekt wel op een invasie. Eigenlijk zôl ie kunnen zeggen dat wûlle, de mens, net als wepsen bûnt.
    De weps is plots oaveral...net als al dat volk in NL, wûlle woont met te vølle in "ons" NL..
    Wûlle hebt de vliegenklapper al op toafel liggen en we raakt al geïrriteerd deur het ongemak in de tuin. An het ende van de zommer hebt de wepsen de macht oaver oe biertje , maar eigenlijk doet wûlle het niet better...
    Op het terrasje hept wûlle een broodje gezond besteld. Ie ziet het al, de weps kauwt een stukkie van oe ham af en vliegt weer vot. Een nest van 6000 wepsen vangt per week wel 130.000 muggen en 500.000 vliegen. De mens et per persoon 1167 dieren in hun leaven. Wůlle komt wat dat betreft zeer oavereen.
    Als wůlle voortaan de wepsen omarmt in plaats van hun hoofd met de vliegenklapper plet, zouden wůlle een hèle hoop muggen, vliegen en veural stress minder hebben. Als wūlle ons bier deelt, zult ze niet meer zo boos op ons weazen en ons minder of zelfs niet stekken. Loat wûlle 't met mekander hoopen...maar loat mien bier met rust...
  • GoedGoan & Amen
  •  

  •