Collumn April 2022 : "Kleine meisjes"

 


  • Collumn April: kleine meisjes...
  • Het is 10 veur 7. Mien wekker geet af, maar ik bûn al enige tiet wakker. Ik open het rolgordi-jn en zie dat het regent. Ook dat nog, geet er deur mi-j hen. Normaal gesprokk'n smeer ik direct een boterham pindakeze en stouw ik een koffiepad in de machine, maar vanochtend heb ik gin trek. Ik bûn gespannen. Ik vûûl een kleine borrel in mien te dikke onderboek en een licht verhoogde hartslag in mien strotte. Met de krant in mien hand roep ik noar boaven. Opstoan. Ie hebt zo oe eerste ri-jles.”
    Eerste ri-jles....
    Mien dochter is letst 18 joar gewørden.
    Ik heur gestommel op de trap. Nonchalant en met de onneudige make-up op kump mien dochter de keuken ingeloop'n. Met haar telefoon in de hand besmeert ze een boterham met chocopasta en schenkt ze een gleaske sap in. Ze ploft op de bank en drukt de stoete noar binnen.
    “Bûn ie gespannen?”vroag ik
    “Gespannen? Voor wat?”
    “Veur wat denk ie?”
    “Waarom zou ik gespannen wezen?”
    “umdat het oe eerste ri-jles is misschien?”
    “Nee, ben ik niet. Was jij dat bij je eerste les?”
    Ik denk noa. Nee ik was ook niet gespannen tijdens mien eerste ri-jles. Woarom bûn ik dat nu dan wel?
    “Nou ik vind het best spannend heur, mien kleine meisje op de ‘echte’ weg.
    “Pap, ik ben niet meer klein. En het is een rijles… ze gaan het mij leren. Waaarom zou ik daar zenuwachtig voor wezen? Ik vind het spannend,omdat ik het leuk vind. Maar zenuwachtig…dat ben je toch alleen als je bang bent dat er iets fout kan gaan? En daarvoor heb ik voorlopig nog een rijinstructeur.”
    * TOET-TOET *
    Mi-jn dochter springt op. Ik kri-jg gin knuffel , ze grist haar jas uut de hoek en veurdat ik de woorden ‘doe veurzichtig’ kan uutsprekk'n valt de veurdeur met een klap dicht. Ik stek mi-jn twee duimen ûmhoog en wens haar met gekke gebaren succes. Ze ziet me nie...of wil niet kieke.. Ze stapt achter het stuur en ik zie dat ze geliek hef. Ze is niet klein meer, want wat ziet ze er nu inens volwassen uut.
    Noa twintig minuten klungelen in de stroat ri-jdt ze -gelukkig nu nog samen met haar instructeur- de stroat uit. Doar geet ze: mi-jn volwassen dochter..
    Kleine meisjes word inderdaad groot en vaak veuls te snel....
  • GoedGoan & Amen

     

  •