Collumn oktober 2021 : "Kuddedieren"

 


  • Kuddedieren: wûlle bûnt er allemaal op de één of andere manier wel schuldig an. Wûlle draagt dezelfde soort spiekerbokse , anbid dezelde God, zoept hetzelfde bier, holt van dezelfde muziek en hept dezelfde afkeer tegen corrupt Politiek Den Haag. Als wûlle een betje gek wilt doen geeft wûlle doar wel onze eigen dreaij an, zolang 't maar binnen de lijntjes blieft . Het is een veilige plek, want als ie allemoal 'tzelfde bûnt, kan niemand oe belachelijk maken.

    “Nieuw onderzoek wiest uut dat schoapen uut angst deel uutmaakt van een kudde”, lees ik op wikipedia (woar anders ). Ik schiet in de hik, zoep d'r nog éne en klik um deur te leazen. De onderzoekers onderzocht kuddegedrag deur gps trackers an de schoapen vast te knupp'n. Wat bliekt: schoapen bûnt allenig onderdeel van een kudde um hun eigen vachtje te redden. Dus niet veur de gezelligheid , maar zodat ze zich in het hartje van de kudde kunt verstoppen als er gevoar is. Als dat zo is, bûnt wûlle dan vølle anders dan schoapen? Ofwel...wie achter de kudde ansjouwt...løp in de stront van een ander...

    Buuten oe comfortzone ligt de meest onmeugelijke ontdekkingsreis...nieuwe mensen, andere muziek, nieuwe alcoholische drankjes...
    Ik hoef gin gps trackers op mensen te plakken um te weten dat ook wûlle onderdeel bûnt van een kudde die ons veur gevoar beschermt. Ons ‘gevoar’ is allenig wat anders dan dat van een schoap. Wûlle bûnt bang um uutgelachen, gepest of genegeerd te worden als wûlle afwijkt van de kudde. Dat is toch kloot'n ? Die kudde kan ons tegenholden ûm een andere kant van onszelf te loaten zien. Misschien zorgt die kudde er zelfs veur dat ie oezelf niet kunt weazen, umdat dat niet zôl ‘passen’ binnen de kaders van die groep.
    Stap uut de kudde, weest gin dom schoap en løp nimmer meer in de stront van 'n ander... Waar zôl ie nog bange veur weazen?

    GoedGoan & Amen