Collumn Mei 2021 : "Schijt an de regels..."

 


  • Schijt an de regels..


    Hoe mooi zôl het wezen als er gin regels zollen zijn. Als iedereen maar kon doen en loaten wat hij zelf wôl. Dat liekt de hemel op aarde. Totdat ie er wat dieper oaver noadenkt. Want wat oe buurman leuk vindt, kan oe tot een grote ergernis wezen of zelfs tot gevoarlijke situaties leiden en andersom ook. Um allemaal vreedzaam noast elkaar te leaven, bûnt er dus regels neudig. En doar mot wûlle ons met elkaar an houden. Of wûlle het nu leuk vind of niet…..
    Toch krieg ik steeds meer het idee, dat er steeds meer “mensen”, bestuurders, burgervader, gemeenten, overheden de regels an hun laars lapt, ’t niet zo nauw nemt met de normen en waarden en dat ze ’t zo bij zo hun gin reet interesseert wat de mening van een ander is….dat ze hûn eigen gang goat en hun eigen plan trekt, niet in’t belang van de ander, maar in het belang van hun eigen portemonnee…
    Krieg ook steeds meer het idee dat gemeenten het coronabeleid verdomd goed uutkomt. Dat ze misbruuk maakt van de situatie. Burgers kunt niet in opkomst komm’n….. Bi-jeenkomsten, vergaderingen of hoe ie dat soort dingen ook nuumt kunt niet georganiseerd worden, dus als ie het ergens niet mee eens bûnt, kun ie niet in een collectief oe mening noar veuren brengen of protesteren, nem als veurbeeld de kollossale zonne-paneel”parken”, torenhooge windmolens in’t buut’ngebied of het sluut’n van de leagere schoolen um doar een leerfabriek veur in de plaats neer te ploffen. Bestuurders zegt altiet met hun groote bek dat ze er veur de burgers bûnt, maar doar kump maar verdomd weinig van terechte. Ik bun maar een domme “boer”, maar ik heur an alle kanten dat de mensen ’t dikke zat bûnt,  en dat het toch gin zin hef um ergens tegenin te goan of hun mening uut te sprekk’n …woarumme heurt en luustert die bestuurders dan niet en doet ze dan nix met disse meningen uut de samenleving. De kern van het probleem zit in mien beleving in het begrip ‘communicatie’. Dit woord kent ze niet en wilt ze ook niet kennen. Ik zeg oe, dit word niet better. . allenig maar slimmer. Boeren, burgers en buut’nleu, loat wûlle wel blieven communiceren, proaten, ouwehoeren, lullen, zodat ie wet en heurt wat er in de samenleaving gebeurt en wat oe medemens bezighôld..
    GoedGoan & Amen