Collumn Juni 2021 : "Bbq en ’n kladde bier...."

 


  • Bbq en ’n kladde bier..


    De barbecuebuur is ‘n bi’-jzondere buur. Meestal man, ‘n buurman. Hi-j holt van stooken, maar hef van barbecueën totaal gin verstand. Het deursnee barbecuepartijtje is  dan ook een soort onzorgvuldige kadaver-verbranding, ‘n respectloze crematie woarbi-j het boutje en het lapje zich gelukkig pri-jzt dat ze al dood bûnt. Gebarbecued worden is een vorm van dierenmishandeling woarbi-j vergeleken onverdoofd geslacht worden een feestelijk hoogtepunt is.
     De barbecuebuur beschouwt het barbecueën als een recht. Dat er steekvlammen uut zi-jn vuurbak komt, dat er vettige rookwalmen omhoog kump die de buren verjaagt uut hun tuin of van hun balkons en hen noopt ramen en deuren te sluut’n, zal ‘m een klote-zorg weazen.
     De barbecuebuur stookt als hi-j stoken wil. Hi-j wet dat hi-j oaverlast bezorgt en soms meldt hi-j dat ook  laconiek. "Wûlle goat vanaovond barbecueën, 't is maar dat ie het ff wet." Met andere woorden: wûlle beseft dat wûlle oe het leaven zuur goat maken, en wûlle hebt er zin an!
    En o wee als ie er wat van zegt! Dan ben ie een spelbrekk’ r, een galbak, een zwartkieker en meer van dat moois. In het beste geval krieg ie als reactie: "Maar het stinkt toch nie…? Lekker juust!"
    Doe het dan binnen, als ie het zo lekker vindt!
     De barbecuebuur hef gin boodschap an: " vri-jheid holdt op woar de jouwe begint". Maar als hij het nu, ondanks alles, leuk blif vinden bi-j mooi weer mien vri-je dag en mi-jn woning met vettige vlees- en holtskoolwalmen te vullen, mag ik dan, als dat nu eenmaal mí-jn hobby is, de brandspuit erop zetten? Dan holt wûlle elkander mooi in evenwicht.
    Oh ja, aj mi-j ook uutneudigt veur die bbq, zorg dan ook veur ’n kladde bier, zeurt wûlle nergens meer oaver…
     GoedGoan & Amen