Collumn Februari 2021 : "Schatjes & Krengen"

 


  • Schatjes & Krengen…


    Iedere vrouw is uniek. Toch bûnt al die unieke vrouwen in te delen in twee soorten: de schatjes en de krengen. Vrouwen zelf beseft niet dat zij in de één of in de andere categorie valt, maar veur de man is het 'n vanzelfsprekkend  iets. Tegenstrijdig als 't klinkt: de man met 'n kreng, hef een luuz'nleaven .
    De man met 't schatje steet eerder veur een helse opgave. Feit is namelijk dat een krengerige vrouw haar natuurlijke dominantie inzet um de man noar haar hand te zetten. Zi-j hef, zowel in de kleine als de grote dingen, precies veur ogen hoe zi-j ‘t gehad had willen hebb'n. Angezien de bi-jbehorende man al gauw deur hef dat zijn zin gin zin hef, hoeft hij allenig maar te vroagen: ‘hoe had ie 't gehad willen hebben’? Zi-j wet vervolgens in de meest kleine details haar instructies te geven, woardeur de man, allenig maar hoeft te doen wat er opgedragen wûrdt. Dit gegeven ontslaat hem van de plicht um een eigen mening er op noa te houden, wat als psychologisch effect hef dat hi-j ook gin twiefels kent. Even vroagen an zi-jn pittig wijfje wat de bedoeling is en hij kan weer an de slag um een goede beurt te maken. De taken bûnt kraakhelder verdeeld: zij is de scherpzinnige generaal en hij is de geheurzame soldaat. De man met 'n schatje hef het een stuk moeilijker. Natuurlijk, zi-j is welwillend en gif hem alle vri-jheid die hij opeist. Maar al die vri-jheid brengt um ook in de verleiding: um bi-jvoorbeeld eens een andere vrouw het hof te maken. Is die man nog een betje normaal opgevoed dan zal zi-jn geweten opspőllen; en hem doen twiefelen of hij an zijn impulsen geheur mot geven. Juust umdat de man 'n schatje hef, heurt hij te wetten hoe beschadigend het is um haar te bedriegen. En dit vraagt van hem het uuterste als het geet um moreel besef. Loat nu juust het ethisch handelen een psychologische kwaliteit wezen woar de man, op zichzelf teruggeworpen, niet erg  uutblinkt. Meer dan eens is dan ook woar te nemmen dat mannen met een schatje zich als irritante horken gedraagt; ook woar iedereen bi-j is.
    Een relatie woarin de krengerige vrouw zi-jn geweten is, liekt een langer leaven beschoren. De man met schatje redt het allenig wanneer hij, volledig op eigen kracht, het besef koestert van nederige dankbaarheid…..
    Sow…wat een wiesheid! Leest ’m nogmaals andachtig deur en bedenk welk soort noast oe zit op oe smoezelige, deurgezakte bank…


    GoedGoan & Amen