Collumn December 2021 : "ik ....boos ???"

 


  • Collumn December
  • ik ....boos ???
    Al 'n paar moand loop ik te hikken. Een stukkie oaver boosheid. Maar ik bûn toch nooit boos. Ik smiet niet met deuren, ik gooi gin servies deur 't huus, ik schreeuw of vloek (bi-jna)nooit. Toegegeven: ik snauw wel eens van me af. Maar dat is gewoon uut gezonde zelfbescherming. Als ik het probleem veurleg an mi-jn meissie, lacht zi-j me nog net niet uut. ‘ie nooit boos? Zonet liep ie nog te foeteren op oe dochter!’ Zi-j hef geliek. Ik trof haar prøttel an op mi-jn werkbank. O, wat heb ik doar een hekel an. Die werkbank is mí-jn ruumte en doar dient zi-j gin sporen op achter te loaten. Zeker niet als ze zelf allang in bedde ligt te snurken. Gék kan ik doarvan wørden!
  • Nu mi-jn woede gewekt is, komt er als vanzelf dingen umhoog die mi-jn bloed verder noar het kookpunt brengt. De computer die leug is als ik hem dringend neudig heb. Gin kolt bier in de koelkast, de chipsbûûl leug, dreuge stoete, het letste stukkie pleepapier, mollen in ons strakke gazonnetje, vogelshit op mien auto, alweer een leuge band van mien fietse, de tank leug van mien sparta, katten bie mien voliere, een kras op mien favoriete lp...Joa, ik bûn er goed in hem weg te drukk'n, maar in mij lááit de woede. Nog ff en nix of niemand deugt meer.
    Mien opa zei ooit; Ban woede uut oe hart..... Misschien mot ik die woorden eens ter harte nemm'n en eerst 's tut tien tellen veurdat ik mien scheur løstrek...en allerlei verwensingen de wereld inslinger...loat goan..pffff
    GoedGoan & Amen