Collumn April 2021 : "Koehandel.."

 

  • Koehandel…


    De koe, met die mooie trage bruune ogen die oe zo lang kunt ankieken en woar ie ook in terug kunt kieken, zonder dat ie direct het gevoar hebt dat de ander denkt dat die seconde te lang in de ogen kieken direct een oneerbaar voorstel inhold….
    Dan die ongeëvenaarde onverstoorbaarheid. Wanneer de koe eet, dan eet de koe ook. Niets kan haar afleiden, gin vlieg, gin boer, gin veurbi-jganger. Zelfs ‘n stier mot op zi-jn buurt wachten wanneer de koe eet..
    De koe is vreedzaam. Een koe zal niet uut zichzelf een rotstreek uuthalen. Ondanks haar vrouwelijkheid bûnt bitchenstreken en kut-nijd haar vremd. Ze zal gin oneerlijke capriolen uuthalen um de stier te behagen. Ze loopt onverstoorbaar in de kudde deur en hold niet in en kiekt niet um. De stier ziet ze als een heel even niet onprettig intermezzo um vervolgens deur te goan met grazen en kauwen.
    De koe loat anderen in haar of zijn waarde. Ze is ‘n spiegel zonder glas. De ander biedt ze gin angri-jpingpunten om haar of zi-jn rotte karakter een podium te geven. Het gedrag en veurkomm’n lokt dat niet uut. De koe past prachtig in het landschap. Het denken an de koe…het haalt stress uut de mensen. De Alpenkoe met bel past zo mooi in het groene Alpenlandschap. Alpenhoorns en jodelmuziek kunt achterwege bli-jven umdat disse tonen als vanzelf opklinkt in mi-jn gemoed bi-j het zien van de Alpenkoe.
    De koe is universeel en niet iets specifiek Nederlands. In Nederland is de koe ondanks de vele positieve andacht uuteindelijk onbegrepen omdat de Nederlandse taal het loeien van de koe heeft vertaald met het harde BOE.
    Een BOE dat past bi-j de spreekwoordelijke grofheid en lompheid van ons volk. Het loat gin ruumte veur mildheid. Het is ‘n kreet, ’n afwi-jzing. Loat de koe …koe weazen en de boeren…boer weazen…maar dan ook alle boeren !!
    In 2021 zal de stikstof- of halveren van de veestapel-discussie veur héél Nederland nog niet veurbi-j zijn, maar loat wûlle met z’n allen achter de boeren bli-jven stoan…
    Ikke in ieder geval wel…


    GoedGoan & Amen