Collumn Augustus 2020 : "Code rood"

 


  • Code rood !


    Ik zal ze wel nooit begriepen. Volk dat bi-j ‘t eerste golfje hitte uutgelaten en o zo gevat op hun faceboek-pagina plaatst: "En wie nu nog durft te zeuren dat het te heet is! "Nou, ik goa de uutdaging aan. Ik durf het: Het is heet! Klote-hitte. Code rood!
    Hitte in Nederland kump altiet plotseling. Het ene moment krab ie ies van oe autoruut’n en sloap ie met oe lange onderbokse an, de dag ernoa lik ie ijsco’s en sloap ie buut’n in de achtertuin.. Ons weer is wisselvalliger dan het humeur van mien ongestelde buurvrouw.
    Als ie ‘t Nederlands zommerweer wilt vergelieken met een snackbarsnack, is ’t  vast een gehaktbal.  Mensen die te lang in de zunne hebt gelegen goat er zelfs op lieken: te dik, te bruun en te verrimpeld.
    Ik zal wel één van de weinige Sallander’s weazen die er niet warm veur löp. Hitte!!. Ik wil echt niet negatief weazen, maar bah…. Woarum? 
    Veurdat ie oe half ontblote lichaam kunt vertonen mot ie een betje kleur hebben, maar um dat te bereiken mot ie juust de zunne in met oe witte huidje. En dan dat gesmeer met zonnebrandcrème. Woarum? Ie mot alleen nog maar langer onder die zûnne liggen um dezelfde mate van bruunheid te bereiken.  Mien linker hersenpanne slaat er gigantisch van op hol. Ik bûn echt wel van’t mooie weer, betje fietsen, betje ’n in de tuin, bbq, biertje’n d’r bi-j..maar alles boaven de 28…dan haak ik af..
    Maar maak oe um mien niet te druk met die hitte. Um precies te weazen behandel ik hitte als een covid-19-ramp en gebruuk ’t bi-jbehorende stappenplan van Rutten en de Jong. Dan goa ik wel noar binnen, betje olde plaat’n luustr’n , betje Netflixen, betje kold bier drinken op de banke. Zonder stek-insecten, zonder zonnebrandsmeersels, zonder buurman die het in zien oververhitte kop hef gehaald um met 34 groaden zi-jn oprit ff opnieuw an te trillen. Heb ie mooi tiet um te helpen…. NEE !!


    Hôl de kop koel metmekare en hôl afstand..
    GoedGoan & Amen