Collumn Oktober 2019 : Mien Hundjen

 


  • Mien hundjen..
    Dit stukkie geet niet oaver politiek, de trekker-staking in politiek”corrupt”-DenHaag ,oaver alle vakantie-ellende van afgelopen zommer, oaver schietgraag volk in Stadshagen of oaver advocaten-moord.. Het geet oaver een hond. Hij is dood. Mi-jn hond !! Ookal is’t al weer ’n moand of twee gelee. Hij was tien joar old. Een hond is ‘n speelbeest en een trouwe kameroad die onveurwaardelijk op oe rekkent. Is ‘t zo erg dat ‘n hond doodgeet? Alleen volk die gin hond hebt of hebt gehad kunt dit zeggen.


    Hoe komt het toch dat ie zovölle van ‘n hond kunt holden? Dat komt omdat hi-j altiet trouw is. In zijn doen en loaten is ‘n hond oprecht. Gin slimmigheidjes en dubbele agenda’s zoals bi-j mensen. Een hond is nooit kwoad of chagrijnig, nooit achterdochtig of gemeen, altijd bli-j, spöls en liefdevol. Een hond kent gin afgunst, is niet egoïstisch en hef gin kwaaie bedoelingen in de zin. Deze komt enkel van mensen die honden ophitst.
    Dankbaarheid beloont hij met een schelle blaf of een blijde lik op oe wang. In elke hond klopt een sociaal hart.. Op elke hond zit een slimme kop. Of ze nu groot bûnt of klein. 
    Tuurlijk. ‘N hond is ‘n dier.. Maar dat is ‘t ‘m juust.. Dat maakte de band met de hond zo bi-jzonder. In al zijn kwetsbaarheid en zi-jn eigenheid roept de hond gevuulens op die uitstijgt boaven de vriendschap van mensen. Op oe hond kun ie niet kwoad worden, in ieder geval niet lange. Ze bûnt zoals ze bûnt.


    Als ie zi-jn naam roept dan kump e meestal bi-j oe en dreaijt hij zijn kop een betje scheef alsof hij zeggen wil wat er an scheelt.  De maatschappij hef ook veel an honden. Ze helpt blind volk en mensen met ‘n beperking. Ze helpt de politie met verkeerd volk en drugs vangen. Als oe hond er niet meer is dan is het zo leeg in huus. Ook nog noa een lange tiet..


    Ik hoef gin meelij of condoleance-berichten.. gin kaartjes of rouwboeketten..wôl gewoon mien verhaal kwiet…niet meer en niet minder..ik zeg oe
    GoedGoan & Amen