Collumn November 2019 : T is weer veurbi-j die mooie zommer …

 


  • ’T is weer veurbi-j die mooie zommer …
    Niet alleen begint elk seizoen met ‘n datum, het begint ook met een bepaald evenement. Zo is het voor mij pas zommer wanneer ik veur ‘t eerst in mi-jn korte broek flaneer. Het gevuul van de zon op oe huid, de zommerwind die langs oe beenharen wappert, dat maakt het zommergevuul. Het is pas lente als ie de eerste deerntjes in korte rokkie’s langs ziet deinen. Nu ik dit opschri-jf realiseer ik me dat vrouwleu veel vrogger in het joar met blote benen loopt in vergelijking tot mannen. Op zich niet zo verwonderlijk, ware het niet dat het uutgerekkend vrouwen bûnt die vaak klaagt oaver kolde benen en hun voeten onder de lakens tegen oe an duwt veur extra warmte.
    Toch is de zommer niet mi-jn favoriete seizoen. Dat is de herfst! De hele zommer ben ie druk bezig. Werk, vakantie en natuurlijk de veule feesten en bbq’s die geholden word. Allemaal heel leuk maar ook best vermoeiend.


    Maar an ‘t end van de zommer komt de herfst. De herfst is veur mi-j ‘n rustpunt in het joar. Gin grootschalige feesten meer. Niet meer urenlang oe boek inholden als ie op het strand ligt. Gin armen tegen elkaar holden om te kieken wie er het bruinst is geworden. Nu neemt wûlle onze rust. De dagen word korter, de feesten word minder. In plaats van een strak shirt kan ik weer gewoon een ruum vallende trui antrekken. Tiet veur ontspanning!


    In plaats van met völle mensen op ‘n druk zonovergoten terras te zitten goa ik nu met kleine groepjes noar het café. En in dat café schenkt ze bokbier!! En bokbier is veur mij het ultieme icoon voor het noajoar. Ookal vind ik’t persoonlijk niet  te zoep’n…Zoals de peppernoot heurt bi-j sinterkloas, en het ei bij de poasdagen zo heurt veur mi-j het bokbier bi-j de herfst. Er word herinneringen opgehaald an de voorbi-je zommer. Ie kri-jgt de tiet um oe weer op te laden veur de drukke decembermoand die binnenkort weer kommen geet. Wanneer ie de kroeg verlaat zie ie veur ‘t eerst in lange tiet oe adem die in kleine condenswolkjes veur oe uut danst. ’T is weer veurbi-j die mooie zommer en ie kroept wat dichter bi-j oe meid…


    GoedGoan & AMEN