Collumn December 2019 : Wederum gin goeie veurnemmens, …

 


  • Wederum gin goeie veurnemmens,


    Terwijl de éne helft van de wereld honger lijdt, wil de andere helft afvallen. Wat dat betreft ben ik echt ‘n wereldburger, en stoa ik met één voet op iedere helft. Gelukkig wet ik niet hoe het vuult om écht honger of dös te lijden, maar dat hoeft van mij ook niet. Van te lang dös hebben lijd ik al meer dan genog.
    Ieder joar realiseer ik me weer ‘n moand of acht te laat dat mi-jn lijf nog niet zommerproof is. En dat al zovölle joaren lang. Eerst is het bi-jna Kerst, dan bi-jna Poasen, en dan is het alweer zommer. Dat bûnt m’n  persoonlijke excuses. Hadden ze die feestdagen maar allemaal in oktober gepropt denk ik dan. Mien tactiek van vet verbranden in de zon en calorieën in de oven werpt in ieder geval gin vruchten af. Als ik um mie hen kiek liekt ’t allemaal nog wel met te vallen..80% van de bevolking uut Salland en umstreken is te vet..
    De een is kleurenblind, doof, dom of niet goed wies en de ander kent gin hoeveelheden. Ik zie het verschil niet tussen porties. Er bûnt ook mensen die het proberen met enkel yoghurt en sla of dreug brood en water. Of voeding zonder koolhydraten. Bierdieëten liekt mie wel wat . Al dat dieëten dat houd je ‘n periode vol en dan val ie vanzelf weer terug in oe olde vretpatroon.
    Ze noemt ‘t niet veur nix ‘t jojo-effect. Zo’n ding loat ie van oe af-rollen en kump vanzelf weer terug. Anders hadden ze ‘t wel het olde schoenen-effect genuumd. Die pleur ie weg en krieg ie nooit meer terug. Over uut het zicht verdwenen schoenen gesproken; mien hard-loopschoenen bûnt al zeker twee joar zo goed als nieuw.


    Nog steeds kom ik er de drempel van de voordeur niet met oaver. Rennen mot ik. Alweer en nog steeds. Ook al vind ik er gin reet aan. Omdat ik het niet kan, denk ik dan of ’t is te kold of te nat of te heete. Al heb ik de wind met 90 kilometer per uur in de rugge met, dan nog liekt het alsof ik de wind in ren. Sowieso heb ik gin idee waar ik hen zol motten rennen. Noar de kroeg ? Joa, naar huus uutendelijk. Maar woarom dan met ‘n omweg?
    Net als ieder joar leg ik me er maar weer gewoon bi-j neer dat ik volgend zomer gin zommerproof lief heb. Ik mag dan misschien graag de zommer in mien bol hebben; bol in de zommer ben ik dan zeker. Veur volgend joar bûn ik alvast op zoek naar een dieet met een bierkraageffect. Zo’n kraag die ie hoast niet terug kriegt als hij eenmaal verdwenen is.


    Mien goeie veurnemmen is dan ook wederom….om gin goeie veurnemmens te hebben…gin loze beloften als ie ze toch niet noa kunt komm’n. Nix mooier maken als ’t is. Stoppen met roken, minder zoep’n, minder vrett’n, liever en oradiger zijn veur oe medemens…alles wil nog wel veur ff, maar na een paar uur word’t al moelijker…en noa een dag barst ie uut oe vel deur alle frustraties..kriebels in de konte en bûn ie niet te genieten…dus goa deur met leaven woar ie oe goed bi-j vuult en niet hoe ie denkt hoe ’n ander oaver oe denkt… ikzeg oe GoedGoan & AMEN