Collumn Augustus 2019 : Kip of ei..

 


  • Kip of ei…


    Iedereen hef  wel ‘s noagedacht oaver de beroemde vroag: wie was er ‘t eerst, de kip of het ei. Een op het eerste oog hele simpele vroag, maar wat is het juuste antwoord? Bi-j disse vroag denk ie meteen in oorzaak en gevolg. Het ei is de oorzaak en de kip ‘t gevolg. Of de kip is er de oorzaak van dat ‘t ei er is. Ie kunt het op die twee manieren zien, en de een liekt niet better dan de ander. Als ie weet wat de oorzaak is, wet ie ook wat er ‘t eerste was.
    Op de basisschool in onze mooie parochie hadden wi-j een tijdbalk boaven het schoolbord hangen. Dat was overzichtelijk. Er was een begin, de prehistorie schat ik zo, en een ende, het heden, wat volgens mi-j onder de titel ‘moderne wereld’ viel. Deur die tietbalk ben ie al jong gewend um het verleden te zien als oorzaak van het heden..
    Sommigen ziet dat anders. Het heden is er eerst, en dan pas de geschiedenis. Een voorbeeld. Stel ik sni-j me in mi-jn vinger en ik vûûl pien. Wat is er het eerst? Wûlle zegt: het sni-jden in oe vinger. Sommigen zegt: de pien. Pas door de pien kom ie er achter dat ik me in mijn vinger sni-jd. Doarveur bestond die snee er nog niet.
    Even terug naar de kip en het ei. Stel Ie veur dat de allerletste kip op de aarde rondscharrelden. Dan zôl het ei, woar die kip uut is geboren, inens een heel ander ei worden. Want het zou het laatste (dus unieke, wereldberoemde) ei van de wereld zijn gewes.
    Maar in een ander scenario wordt de kip die uit dat ei is gekomm’n niet de letste kip van de wereld. Ze wordt namelijk ziek, en een andere, sterkere kip, leeft langer. Dan is het ei van ‘onze’ kip ineens veel minder spectaculair. Het is niet langer het letste ei. Oftewel, het laatste ei is pas ‘ontstoan’ toen later bleek dat de letste kip eruut is ontstoan. Dus, zoals mien Juffrouw Lies ook zegt, eerst is er ‘t gevolg en dan pas de oorzaak.


    Wiezer geworden van disse woorden en  noa dit gedram behoefte an geestelijk bi-jstand , dan he-ij mooi pech…. GoedGoan & Amen