Collumn Januari 2017 : Goeiendag in 2017 ...
 

  • Goeiendag in 2017.
    T Is tiet veur een nieuw begin, ’n nieuwen start en ’n nieuwen poging um ons leaven nog meer zin te geven dan dat ’t nu al hef. Um in onze mooien plattelands-parochie d’r met z’n allen wat van te maken. Um de negatieve spiraal te deurbrekk’n en ondanks alle kutzooi in oe of mien of ons leaven iedereen een poeppie te loaten roek’n. In maart bûnt d’r weer verkiezingen en dat kan wel ’s de  ummekeer in Nederland worden..wûlle wacht af .Dit gezegd te hebben is natuurlijk de eerste narigheid alweer achter de rugge . In onze nabijheid met ’t afknall’n van Carbid en iets verder van ons bedde in Turkie-land die malloot die in de nachtclub um zich hen schiet.
    In sport bûnt andere zaken an de orde. Geweldig de finale met de kale gewelds-kogel uut Nederland als wereldkampioen pieltjes gooien. BIEM !!
    ’n Nieuw joar . ..dus ook ’n ietwat andere invalshoek veur de collumn’s. Tuurlijk ’t wel en wee in onze parochie-buurte…’t geklaag van mi-j en ’t genöhl oaver de zin of onzin van ons leaven. Maar ook elke keer ’n paar regels oaver een dier,’n paar bi-jzonderheden,  want zonder dieren gin leaven..dus elke keer een kleine ode an’t leaven…Halleluja…


    Disse éérste keer de egel. Zijn officiële naam is Erinaceus europaeus, maar in ons eigen boeren-sallands heet ie egel . Sommige’n noemt ’t een stekkelvarken.
    Dat is op ’t eerste gezicht een vremde naam, niet door dat stekkel, maar vanwege varken. Want er is barre weinig aovereenkomst te ontdekken tussen ‘n egel enn varken. De egel is ‘n belangrijke ongediertebestrijder, die veel schadelijke insecten als rupsen opvret. In tuinen bûnt egels doarom graag geziene gasten.” De egel hef nut. Hij is veural bekend om zijn stekkelvacht en z-ijn gewoonte um zich bi-j gevaar op te rollen. Egels ziet wûlle ook te vaak doodgereden tut appelmoes op de wegen. Meer oaver de egel opwww.egelbescherming.nl .


    Weest op oe hoede in 2017..veur misverstanden in oe umgeving, drugs of te völle drank, miscommunicatie, veur burenruzie’s , anslagen in disse wereld, veur oe baas of oe hellige wief..veur oe kind die de bokse vol gedrett’n hef of oe hondj’n die oe tegen de bokse anzeikt. Weest veurbereid in 2017 op wat komm’n geet..goat beslist noar de stembusse, loat 2016 achter oe en bekiek’t nieuwe joar is van de andere kant…deur de ogen van ’n egel bijveurbeeld. Maar verget ook niet tegenieten op z’n tiet …proat meer in oe eigens dialect..blieft brekk’n, zoepen & angoan en tegen diegene die oe ’t leaven zuur maakt, oe niet begriept of oe belachelijk maakt…stek die middelvinger gerust naar ‘m omhoog.


    GoedGoan & AMEN