Collumn Oktober 2016 : Octoberfest..we doet't samen...
 

  • Octoberfest…we doet’t samen..


    Oktober ook wel wijnmoand of zaaimoand. In’t latijn ook wel octo of in’t Joods; maresjiwan ! Sinds de 16e eeuw ook wel de rozenkransmoand. Een rozenkrans of paternoster is een gebedssnoer. De rozenkrans besteet uut 5 grooten en 50 kleine kralen en wordt gebruukt veur ‘t rozenkransgebed. Dit gebed besteet uit ‘t bidden van ’t Onze Vader en Weesgegroet. Tijdens het bidden van de rozenkrans wordt het leaven, ‘t lijden en de verrijzenis van Jezus overwogen.
    Net zoals iedere inwoner van Salland mot ik er ook aan geloven: de herfst. Natuurlijk hebt  wûlle  de laatste weken van de zommer al enige mentale veurbereiding gehad. De zommervakantie is weer voorbij, onze bruine kleurtjes vervagen – voor de mensen die bruin kunt  worden, ik ben namelijk nog steeds spierwit –

    Zodra het herfst begint te worden red ik het niet wakker te bli-jven tot half een 's nachts, dan valt  mi-jn ogen om tien uur al bi-jna dicht.
    Traditioneel de periode dat mensen last krij-gen van ‘n noajaarsdip, die een depressie kan worden. Um dit tegen te goan wûrd er oaveral  feessie’s georganiseerd, zoals ’t Metalfest , Halloween en de Octoberfesten….
    Op honderden plekken in Nederland en dus ook Salland word de kommende weken de tapglaasjes ingeruild voor grote pullen, en in plaats van op ’n kruk hangend  an de bar zit wûlle op harde  banken an lange toafels.
    Woarom is ‘t zo populair geworden um een feest te organiseren dat in München al ruim 180 joar wordt gevierd? Van carnaval kun ie nog zeggen dat het een old (katholiek) fest is, dat de vastentijd mot inluiden en diepgeworteld is in onze samenleving, maar ‘t oktoberfest is ontstoan, omdat in 1810 Ludwig van Beieren ging trouwen. Ie kunt toch moeilijk beweren dat wûlle dat mot vieren. Mi-jn olde buurman dreaijt zich zelfs waarschijnlijk in z'n graf om als hij hoort dat wûlle  hier Duitse feesten aan het imiteren bûnt. Al die oktoberfesten bûnt voor mij een extra reden om aan te nemmen dat de grote rivaliteit met onze oosterburen aan het verdwijnen bûnt. Volgens mij had ook ( bijna ) niemand er moeite mee dat uiteindelijk Duitsland wereldkampioen voetbal werd. En dus doen we zonder schroom hun feestje noa??. Ik doe wel( alsof ) met. Maar woarom ik het leuk vind: gin idee. De vergelijking met carnaval is al gauw gemaakt. Als carnaval niet meer zol zijn dan met een pruik op kansloos bier drinken, dan zol  ik er niks an vinden. Maar als ik zie wat al die verenigingen doet en wat een samenhorigheid dat teweegbrengt, dan kan ik doar toch ook wel van genieten. Dat heb ik dus ook bi-j ‘n oktoberfest. Als ie zonder rottigheid , jong en old, brûûn en/of zwart, geil en/of wit samen een goeien  pot bier kan drinken, met schlagers met kunt  blèren, en een lekkere pot kan ouwehoeren, dan geniet ik. We doet’t samen…niet alleen…
    En het grote voordeel is dat ik niet mot nadenken over wat ik an moet doen. Gewoon een lederhosen,( echt niet ),  want ik weet dan  dat iederéén  er net zo belachelijk uit zôl zien als ik.

    Tot ziens op ’t Octoberfest….
    Hallelujah & AMEN