Collumn December 2016 : NIX - is wat 't li-jkt!...
 

  • NIX – is wat ’t li-jkt !
    ‘t is weer zowiet !!, December. De duurste en veur mie de langste moand van ‘t joar en tevens het meest vervelends van alle moanden.
    Het weer wûrd slechter, mi-jn humeur daalt, sinterkloas is in antocht, de kerstdagen stoat veur de deur én…..het nieuwe joar steet te popelen um te mogen beginnen. Joepie !

    Op ‘t eerste gezicht is er nix mis met disse ‘feestelijke dagen’, toch zit er een duustere kant an dit geheel. Nem ‘t sinterkloasfest, bij uutstek ‘n gelegenheid om oe kinderen eens  te verwennen . Dat dût mi-j denken an mi-jn eigen jeugd waarbij ik zat te dromen wat ik zôl kri-jgen van de goedheiligman en wat belangrijker was, hoevölle ik zol kri-jgen, want hebberig ben ik altiet al gewes.
    Dit geluk werd al noa ‘n antal joaren woest verstoord door het feit dat mi-jn ouders en alle andere ouders op disse aardkloot ons  duudelijk maakt  dat sinterkloas niet besteet en het mi-jn ouders waren die de cadeau’s betaalden en in een grote zak stopten met vremde gedichten erbi-j. Ik zeg oe; ” NIX – is wat ’t li-jkt !”
    Nee, kri-jg toch het hen en weer! Is dat een dikke domper. Maar goed, noa jaren van intense therapie kwam er weer ‘n lichtpunt in dit duustere geheel.
    Kerstmis!! Het li-jkt zo onschuldig, Niets is minder woar!! Het feest der heiligen en vette maalti-jden begint al tegen de tiet dat de paashaas zi-jn eieren nog mot schilderen.
    Winkeliers probeert zo vrog mogelijk hun kerstbagger al an ‘t volk te verkopen met schreeuwende- vol met leugens verpakte reclames, het liekt wel jehova getuugen die oe lastig valt met hun gepreek en opdringerigheid, maar goed, zoals mi-jn vader al zei: ” NIX – is wat ’t li-jkt !
     Loat er dan nog ‘n vreugdevol en positief moment in disse moand anwezig zijn.
    Eindelijk…..’t  is “oud en nieuw”!
    Prachtig !! Dat vûlle  vuurwerk, ’t harde melkbus-geknal ,leuke feesten bi-j wildvremden, zoenen met alles en iedereen en heel belangrijk, veel bier en wi-jn zoepenl.
    Wederom… ” NIX – is wat ’t li-jkt !
     Inens schi-jn ie op nieuwjoarsdag bi-j oe familie en vrinden langs te goan om ze ‘n gelukkig nieuwjoar te wensen!!! Alsjeblieft zeg!  Familie die ie ‘t hele joar bi-jna niet ziet, verwacht inens dat ie dan langskomt.
    ’t volk stoat al vrog op om hun gasten te ontvangen met verlepte oliebollen / vetpatronen
    Broers en zusters waar ie al moanden “ruzie’ mee hebt li-jkt het inens ‘n schande te vinden als ie niet komt op die bewuste dag. Wat is dat veur ‘n onzin?!
    Ie goat toch niet, met de kater van de veurige aovond nog in oe pens, verplicht bi-j die mensen langs omdat ie de rest van het joar gin zin had om hun te bezoeken?
    Ie goat toch gin vette oliebollen en appelflappen bij oe familie etten, terwijl de inhoud van oe maagje, elk moment tot uutbarsting kan kommen?
    Ie goat toch niet met een chagrijnige vriendin(omdat ie de aovond doarveur het IETS té gezellig met oe buurvrouw hebt gehad) vrolijk bi-j oe schoon-ouders zitten?
    Nee, als ik dit zo beki-jk, is van de moand December, het “oud en nieuw” en met name de nieuwjoarsdag wel ‘t meest verschrikkelijke wat iemand kan overkommen.
    Is er dan helemaal niks leuks an de maand December?
    Jawel, het leuke van December, is het feit dat uuteindelijk, “
    ,” NIX – is wat ’t li-jkt !

    Haha ..rest mie mar één ding te zegg’n ; ’n POSITIEF 2017 gewenst, GoedGoan & Amen….Absque omni exceptione