Collumn November 2015 : Kneuzen of kneuzers
 

  • Kneuzen of kneuzers,


    De titel van disse collumn zegt genog….’t Is kneustiet oftewel de tiet van den mais….ookal is de meeste mais d’r alwel ofgekneust…Veur veul loonwerkers de mooiste tiet van’t joar….maar ie kunt ook te ver gaon en dan bûnt die loonwerkers echte kneuzen…haha. Ie könt ook deurdrieven in oe werk….alles hef z’n charme zegmaar…Oaver tot de realiteit van disse tiet…en veural in de media…Kiek !!
    71 Lijken angetroffen in een koelwagen. Ik heurde het nieuwsbericht met een driekwart oor. Ik dacht nog, lijken? Meestal spreekt men bij vee toch van kadavers? Het bleek niet om vee te goan, het waren mensen. 71 Gestikte mensen.

    Het maakte me misselijk. Nog misselijker werd ik toen ik later op de dag op internet reacties op het bericht las. "Opgeruumd steet netjes,"Zo wordt er door heel veel Nederlanders tegenwoordig wel gedacht. Als er iets verkeerd geet in onze  samenleving, dan is het de schuld van buutenlanders, van de Islam, de ozonlaag of van de asielzoekers die bewust haard en huus achterloat om ons leaven kapot en verdomd zuur te maken. Wûlle  bunt  een bang en angstig volk en zoekt  massaal een zondebok voor alle bedreigingen . Inderdaad, d’r kump veuls te völle van dat volk hier op an en het löp ook uut de klauwen. Wülle mot er met z’n allen verdacht goed met um goan, zodat het niet uut de hand löp, maar hoe !, wat ! en op welke manier !, dat antwoord mot ik ook schuldig bli-jven . De tiet zal ’t uutwi-jzen… D’r word al veuls te veel oaver gesproken, geschreven en gediscusseerd oaver dit onderwerp, woarop ik dan nu ook zeg…dit was ’t laatste…oaver en uut !


    De maistiet is zoals ik al eerde vermelde  bi-jna op het ende….veur veel loonwerkers de mooiste tiet. Veur de burgers de meest kloten tiet van het joar deur de pröttel op de binnenwegen en ’t tegenkomm’n van die grote gevaartes op de weg. .De optredens van dialecthelden Normaal is ook bi-jna ten ende …zo geet het leaven…an alles kump ’n ende…vallen en opstoan en weer verder goan…ook noa dit kump er weer wat nieuws… ’t leaven is ook umgoan met teleurstellingen, elke keer weer. En dan  maar hopen dat d’r weer wat positiefs veurbi-j kump. Hôl de moed d’r in….noa regen kump…en achter de wolken…


    Ik zeg oe..goedgoan & Amen.
    MAGISTER  DIXET !!