Collums Boer Kloete - 2015 Maart - "Dri-jterij Blues”
     


Dri-jterij Blues  – collumn Maart


God hef de mens gemaakt. ’n Bi-jzonder iets .Ie bûnt ‘n kearltie of deerntie..  en nix d’r tussenin..Een iets dat löp, schreeuwt, sloapt,  zoept, vri-jt en… poept.  Wie ontzag hef veur God mot ontzag koesteren veur het darmstelsel, de hele kloete van dunne, dikken, blinden en endeldarmen.
Maar poep of stront wordt geassocieerd met ‘vies’. Over poep proat ie niet. Stront  is taboe. Heb ik nooit goed begrepen. Want wie van God holdt, holdt van ‘t leaven en wie van het laeven holdt, holdt van vretten en wie van vretten holdt, holdt van poep. Tenminste: van poepen. Want poep mag dan vies heten, maar poepen mot– hopelijk  niet te dunne of veuls te hard. Van het tweede kri-jg ie een rooien kop,  en van het eerste pröttel in de pot en als i-j pech hept in de bokse . De laatste apps en filmpjes  bekiek ik onder het poepen. Op het toilet dreaij ik mi-j altiet  ff um om het spulletje in de pot te bekieken (en geef ‘t toe, ie ook). Ik, Boer Kloete kan altiet moeilijk poepen op’n vremde pot of als er iemand metluustert….


Poep is voedsel . Zonder stront  gin landbewerking, zonder landbewerking gin eardappels en suukerbieten. An elke maaltijd, thuus of in een alweer te duur  restaurant, hangt  een spoortje poep. Koe, kippen –of varkensstront.  Er zijn dieren die leaft van poep, vliegen, kevers. Varkens leaft gedeeltelijk in de stront… Wat is er mis met ‘n varken? Varkens bûnt intelligente beesten.. (soms een betjen knorrig) kiek mar noar oe buurman.. of oe stinkende collega. Een varken begint al te krijsen als ‘t  ‘n mes ziet.


Uutwerpselen, stront, mest, schijt. Om stront  mot wulle lachen. Veural als iemand an de dunne is ..an de drieteri-je. Maar woarom is poep lachwekkend? In een te klein duuster hok met een slot? Omdat het stinkt. Maar is alles wat stinkt vies?
Er wordt tegenwoordig krankzinnig völle tiet en geld gestokken in diëten, afslankkuren en wegzoegklinieken .  In datgene wat erin geet. Maar woarumme zo weinig andacht veur wat eruut geet. God hef ’t zo gemaakt, dus ’t zal wel goed wezen….toch….
D’r bûnt zelfs liedjes geschreven oaver poep en stront…dus al met al mot wûlle de stront maar eren ?!


Woarum schijt wulle niet met z’n allen een keer uut protest of ter ere van de stront op de middenstip van een voetbalveld of in de Arena van de auto-rodeo . Om terug te geven  an de aarde wat de aarde oe  schenkt. Stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren.

Ofnietdan !!!
GoedGoan en Amen