Collumn December 2015 : Deur sneeuw en kolde veute
 

  • Deur sneeuw en kolde veute,


    Met ’n dikk’n snotterbelle an de neuze zit ik achter mien computer te tikken an disse collumn. Wat ’n baggerweer, smerig nat en kolde wind, zacht veur de tiet van ’t joar, maar dit is toch ook nie wat. Wûlle verzoept hoast met al dat water van de letste tiet…Loat de winter mar zijn intrede doen , ‘snachts een groad of wat goed vriezen en oaverdag een fijn zonnetje’n…of ’n keer ’n dik pak sneeuw van ’n centiméter of 40…fijn onder de wol met de voetjes bi-j d’n warne kruik..wûlle weet allemaal wel wat wûlle graag wilt, maar gin mens weet wat ’t uutendelijk zal worden. En dat is met alles zo in ons leaven…De tiet  vliegt veurbi-j, zo ist nog November en zo is’t alweer December, nog efkes en dan bûnt de Kerstdagen d’r al weer en steet de kerstboom weer noalden te verliezen in oe  smoezelige ,stinkende  huus. Dan könt wûlle langzaaman terugkieken op ’t afgelopen joar.
    2015 steet veural in’t teken van de vluchtelingenstroom…of ie nu wilt ofnie. Doar kun ie nie umhen…Doarumme loat ik’t hierbij…, ook van de vûlle zelfmoordgevallen …mensen word steeds meer depressief…van disse maatschappij… onze Politiek, de economie, van FC Twente. Mensen wilt slecht luustr’n noar mekander, mensen vereenzaamt, maar kop op!! ’t Is nog nooit zo duuster gewes of… maar ook dat mien hele kanariestapel gestolen is uut mien voliere natuurlijk…duuzenden kanaries word gestolen op joarbasis. Vûlle geluk d’r met stelletje stumperds…ik hoop dat mien kanaries de meest verschrikkelijke vogelgriepziekte hept die ie oe ooit kon bedenken....

    Veur mie steet 2015 in’t teken van de plattelandshelden van Normaal…nog efkes en dan geet ’t doek veur altiet dicht…kreaijt de haan niet meer en dondert wûlle niet meer oerend hard deur. Ik, Boer Kloete goa niet noar ’t Gelredome, omdat ik Normaal wil herinneren, zoals ik ’t het mooiste vond ; in de tentfeesten, tijdens de veldtochten, openluchtconcerten en toch de theateroptredens. Maar goed , ik hep de cd’s, dvd’s, vinyl en olde cassettebandjes… Iedereen vûlle plezier doar, maar veural Brekk’n Zoepen & Angoan.

    Nog een paar dagen en dan is tweeduuzendenvieftien veurbi-j.. Kump iedereen weer anzetten met hun goede veurnemens en Nieuwjoarswensen…Van al die goedbedoelde wensen word kerstmis nix vrolijker en ’t nieuwen joar gin ene kloten gezelliger... 80%van de Nederlanders wet al helemoal niet wat Kerst betekent stond in de krant. Iets met een kruus, de Paashaas , 40 dagen gin vlees eten of niet snoepen, of ging het toch oaver dat konijn Flappie, want dat liedje heur i-j duuzend keer op ’n dag. Of ging ’t toch oaver dat kindeke Jezus die gewikkeld was in ’n vijgeblad deur z’n va  en moe die Eva en Adam heetten. Veur de meesten is ’t een zoep en vretfeest, met hoe meer hoe better en hoe minder des te slechter. De kerstborrel op’t werk en de kerstpakketten  die zo snel mogelijk uutgepakt word  en dan toch nog klagen dat’t elk joar minder word. Een geven paard mot ie nie in de bek schijten. En zoveel mogelijk dagen vri-j da’s ook wel net zo fijn. Loat ’n ander maar werken. En dan met old en nieuw knapp’n met de Carbidbusse…vuult de vluchtelingen zich des te eerder thuus hier in ons kolde kikkerlandjen..

    GoedGoan,  & Amen
    Absque omni exceptione