Collums Boer Kloete - 2014 Oktober - "Is sprekken Zilver of is zwiegen Gold…”
     

Is sprekken Zilver of is zwiegen Gold…


“t is moandagavond als ik disse collum intik. ’t Blad valt van de bomen, vrog duuster en alweer gin kloten op tv. Ik kiek noar de klok en doe mien twaalfde flessie bier lös…en trek ’n tweede zak paprikaribbelchips lös..kiek noar de datum en realiseer mien….’t Is bij-na Oktober. Oktober ook wel wijnmoand of zaaimoand. In’t latijn ook wel octo of in’t Joods; maresjiwan ! Sinds de 16e eeuw ook wel de rozenkransmoand. Een rozenkrans of paternoster is een gebedssnoer. De rozenkrans besteet uut 5 grooten en 50 kleine kralen en wordt gebruukt veur ‘t rozenkransgebed. Dit gebed besteet uit ‘t bidden van ’t Onze Vader en Weesgegroet. Tijdens het bidden van de rozenkrans wordt het leaven, ‘t lijden en de verrijzenis van Jezus overwogen. October is ook de naam van de bekendste lp van de Ierse band U2. De weerspreuk van oktober is; brengt october veel vorst en wind, zo zijn Januari en Februari zeer mild…..


 Wie is er tegenwoordig nog te vertrouwen…Ik, Boer Kloete,  hoop dat u hierop niet antwoordt met ‘niemand!’…. Dat zol namelijk betekenen dat i-j ‘t vertrouwen in alle  mensen bûnt verloren. Dat zol bi-jzonder jammer zijn. Misschien bent u het vertrouwen in mensen verloren omdat u in het verleden teleurgesteld bûnt geweest. Misschien ook deur mensen in oe nabijheid en is uw vertrouwen in mensen daardoor beschadigd.   In iedere organisatie, familie, bedri-jf, vereniging , buurt en relatie steet het fenomeen VERTROUWEN centraal als van alles wat lukt of (nog) niet lukt!.  Vertrouw ik hét, vertrouw ik hem, vertrouw ik haar, vertrouw ik mezelf, vertrouw ik hun, vertrouw ik de situatie! Doar kump nog iets belangrijks bij; zelfvertrouwen !! In disse maatschappij woar alles draeijt um geld kan ik oe uut eigen ervaring mededelen; vertrouw niemand !! En als oe wat oaverkump dat ’t vertrouwen word geschaad , wat is dan wijsheid; is sprekken zilver of is zwiegen gold…..Goa i-j noar diegene hen.. of hôl i-j oe stil en kiekt hen met de nekke an…is sprekken zilver of is zwiegen gold…of….
Hef dit te maken met ons geloof….


In mien umgeving gelooft mensen steeds minder  in een God. De mooisten parochiekerk uut Salland steet bi-j ons in ‘t kerkdorp !!  Maar steeds minder mensen bezoekt de kerkhuuz’n..Bidden veur de maaltijd deed ik vrogger bi-j mien va en moe an toafel… dat ging ook al niet altiet van harte. Ik zou je de Tien Geboden niet kunnen noemen, om maar te zwijgen van de hoofdstukindeling van de Koran.


Ik, Boer Kloete,  heb er, geloof ik, niet zo veel van begrepen….zou je kunnen zeggen…
Er bûnt ook mensen die hun hele leven lang met het idee rondloopt dat ‘n ander het altiet better kan, dat ze niet goed genog bunt  en niets waard bunt….


Ík geloof dat iedereen het verdient om ‘n betje in zichzelf te geloven, wat andere mensen ook zegt,  welke kritiek je ook maar uut oe omgeving kriegt. Ik geloof dat je de belangrijke vraag, of je op jezelf kunt vertrouwen, écht zelf moet beantwoorden. Ik denk dat een van de belangrijkste dingen je in je leven doet is proberen jezelf te begrijpen, of je nu Christen, Moslim, Joods, Boer , Boeddhist of atheïst bent. Volgens mij hoef je niet in een God te geloven om in jezelf te kunnen geloven. Ik vroag mien eerlijk gezegd wel eens af of dat het makkelijker of moeilijker maakt, om op oezelf te vertrouwen, als je gelooft dat een God oe leaven vormgeeft. Maar veural heb ik het idee dat niemand anders dat voor je gaat oplossen. Geloof in oezelf, want niemand doet het voor je.


Dat is wel woar, geloof ik…!!!


GoedGoan & AMEN !!