Collums Boer Kloete - 2014 Mei - "Onweer in Mei, maakt de boeren blij”
     

Onweer in Mei, maakt de boeren blij..


“t is Mei !! En wat is ’t machtig mooi weer, alles broesst de grond uut. Meimoand…ook wel de bloeimoand  of de Mariamoand. Ik nuum ’t de broessmoand , want ‘t gras en ’t onkruut broesst de grond uut. Mei is noar alle waarschijnlijkheid vernoemt noar de Griekse Godin Maia of noar de Romeinse vruchtbaarheidsgodin Bona Dea. Ik denk naar die laatste, want wat is alles toch hitsig, de beeste in de wei, de hazen en de koni-jnen en ‘t gevogelte bûnt olderjekels druk. Men zegt dat de Meimoand op licht depressieve mensen een helend effect hef. Ik bun benieuwd wat de Meimoand ons brengt en of ik, Boer Kloete, de moand Juni anders zal ingoan.


Wat mij, Boer Kloete, de laatste tiet ’t meest zorgen maakt, is ’t mekander zwart maken..mekander veur schut zetten, pispoaltjes…zoeken..mekander afzeiken. En dan niet tegen mekander ,maar tegenwoordig geet dat via de telefoon. Een ieder hef tegenwoordig zo’n striekding in de zak. Als i-j niet zo’n ding hebt schaf d’r gauw één an, want denk d’r an ze lult oaver oe hen en weer in één of andere groepsapp. Tegenwoordig kan hoast niemand meer NORMAAL doen….


Dat was vrogger wel anders. Toen rende men mekander  met een mes achternoa of erger. Dat is stoer en dan veural nog ff-kes  wat ziektes verwensen. Ja, dan ben ie een echte kearl . Dat is soms te erg veur woorden. Dat zie je ook veel op de hedendaagse feessie’s en partyen terug. Vroag: " Waar kom ie  vandaan? " Antwoord:"oo,van huus " (slim antwoord toch?) Tegenactie: " Hey, niet zo bi-jdehand hè !! (vaak gevolgd deur ’n knal veur de hersens of erger). Waar bûnt wulle toch met bezig? Ik betrap me er zelf vaak op dat ik ook verwensingen afvuur noar mensen om mi-jn eigen frustraties te uiten. Maar zeg’t dan tegen mekander en niet achter de rugge um of oaver zo’n striektelefoon….


Ie hoeft niemand persoonlijk te raken um zijn leleijke wief, pukkelkop of kleine …. Z’n kale kop, roestwagen of gestink uut de bek, maar verzin d’r gewoon wat op als ie oe frustratie kwi-jt mot. Goa een ende in de rondte rennen, gooi oe lelijke servies noar de muur of vret een half varken op. Maak het grappig, maar ie raakt vaker iemand dieper dan ie ooit denkt en die schade komt later.
Wieze woorden in disse broessmoand… wees lief veur mekander ..Goedgoan & Amen

Credo quia absurdum