Collums Boer Kloete - 2014 Maart - "Eénvoud siert de mens
     

Eénvoud siert de mens
’T Is Maart  , ook wel de lentemoand
De Carnaval is weer achter onze rugge en misschien maar better ook, zo slim viert wûlle ’t in Salland misschien niet, maar d’r inhakk’n doet het zekers. Onze Wet’ringburcht vierde ’t massaal en wûlle hept wederom laoten zien, woar ’n klein dorp groot in kan zijn. En wederom hept de buurtdorpen kunnen beleaven dat ze um ons, niet hen könt !! Dat is geweest en wûlle kiekt vooruit, met onze neus de toekomst en bovenal het veurjoar tegemoet………

“Met zoveel saus kun ie stront nog wel lekker maken!!” Dat was wat mien buurman altijd predikte, wanneer ik  een fikse kegel mayo op mijn friet donderde. Aan z’n toon viel op te merken dat hij er zich groen en geel an ergerde, maar mij stoorde zijn irritatie niet! Ik was enkel bezig met de gedachte om lekker met mien friet deur de mayo te ploegen.

Hoewel ‘t misschien niet als een wi-jze spreuk klinkt, het is wel een uutspraak die mij eerlijk genog het meest is bi-jgebleven. Die éne zin is zo simpel en tegelijkertiet  zo veelzeggend. Hoe moeilijk sommige gevoelens of gedachte’s ook te omschri-jven zijn.. Het komt uut geheel onverwachte hoek, maakt oe  eerst an ‘t lachen en vervolgens an het denken.

Regelmatig heur ik arrogante mensen neerbuigend spreken over 'het simpele volk'. Volk beneden hun stand.  Simpel klinkt behoorlijk beperkt. Maar ik hôl ervan. Ik ben biezonder gecharmeerd van bouwvakkerstaal, schuune bakk’n  en simpele uutspraken. Ik zie simpel als trefzeker... Geen diepzinnige stellinggen, geen goed gejatte ‘eigen’ mening, maar gewoon een schuune bak en sterke verhalen an de stamtoafel. Een bak die oe terug brengt tot de kern, een bak die oe heel anders naar het onderwerp laot kieken, een bak die nieuwe wegen opent. Maar vooral een bak of een sterk verhaal die oe an het lachen maakt. Dat is toch wel de stille kracht van eenvoud.
En zo eenvoudig is simpel niet!. Het is een kunst. Slechts de door humor geïnspireerde geest kan tot zo’n gedachte komm’n.

Ik, Boer Kloete,  beleef een hoop skik  an de bier-en-tieten denkwijze! .Dat mot dus völle meer gebeuren. Denken en piekeren betekenen zorgen... Eenvoud siert de mens !!!


GoedGoan & AMEN

Ab imo pectore