Collums Boer Kloete - 2014 Juni - "Let op.. wat ie opvreet”
     

Let op.. wat ie opvreet……
“T is Juni, ook wel de zommermoand of de rozenmoand. Vernoemd noar de romeinse Godin Juno, de vrouw van Jupiter. Ook wel de moand van ’t Heilig Hart. En van de welbekende weerspreuk; Juni met veel gedonder, brengt de oogst ten onder. Juni is veural ’t begin van ’t wk in Brazilië. De veuruutzichten en de veurspellingen van het Nederlands Elftal bûnt niet erg hoopvol. Wûlle wacht rustig af…en loat ons niet gek maken…nooit niet..
Alles in disse  wereld drae-ijt allenig um onszelf. ‘K hep ‘t nu niet oaver egoïsme van ‘t individu, maar van de mensheid in het geheel. Ik bedoel, wie denkt er in disse tiet nog an de natuur?!  De mensheid maakt de aarde, inclusief de bewoners, geheel kapot. En niemand die hierbij stil steet an degene die hier de dupe van bûnt? Bijvoorbeeld miljoenen dieren!

We könt  geen van allen nog leaven zonder internet, telefonie, computters, tv en noem de hele pröttel  maar op! De maatschappij is op ‘n punt  dat er niet meer te leaven valt zonder elektronica. En het ziet er niet naar uut dat er ook maar iets zal veranderen, in tegendeel zelfs. Ontwikkelingen blieft elkander opvolgen, koopt ‘n nieuwe computter en noa 2 dagen is het een old model. Woar eindigt ‘t?

Dan te bedenken an alle straling die afkomt van disse elektronica. Ie kunt me ‘n hoop wies maken, maar ik geloof nooit dat dit goed kan weazen veur de mens, wat wil zeggen dus ook niet voor onze  aardkloete. Let er nog wel iemand op wat hij opvreet.
Ik snap dat ie niet alle vormen van ziekten hieraan kunt verwijten, maar ik ben wel van mening dat mensen ook mot opletten wat ze opvreet.  Ik zeg niet dat wûlle terug mot noar de tiet van de holbewoner, maar ik denk dat wûlle  onszelf aardig kwiet  bûnt  geraakt. In wezen bûnt wûlle ook dieren.. De mens en de natuur bûnt uut  mekander gerukt!
‘N krokodil hef oersterke kaken met vlijmscherpe tanden, een spin hef  z’n  gif. En wat hef  de mens? Een pistool, een mes? Heb ie wel eens geprobeerd ‘n levende koe dood te bieten ?  Ikke wel……

Tot veur kort had ik eigenlijk nooit nagedacht over disse punten. Ook ik leafde lekker m’n eigen leaventje en volgde als een kuddedier de rest van ’t volk . Ook ik at ‘n lekkere biefstuk, volgespoten met hormonen um die beesten sneller te loaten groeien. Tot nu……

” Ie könt de mate van fatsoen van ’n kearl of wief afleazen an de manier woarop men hun dieren behandelt”.

Credo quia absurdum…..