Collums Boer Kloete - 2014 Juli - "Zwoegen in 't hooi”
     

Beste volgers,


‘Tis Juli, Juli 2014. Juli , ook wel de hooimaand genoemd en misschien wel terecht, want zwoegen in ’t hooi zal weer volop mott’n gebeuren!!. Juli is  vernoemd noar Gaius Julius Caesar, wie dat dan ook wezen mot. Juli, ook wel bekent um de welbekende weerspreuk;  Brengt Juli het gloed, zo gedijt September goed. Bûnt er dan ook nog bekende liedjes met de noemer Juli en dan kom ik niet verder dan July van Bertje Heerink. Gin nummer um heftig bi-j te goan brekk’n, maar i-j kunt niet alles hebben.  Juli is  ook de moand van ons joarlijkse volksfeest  en hopelijk bûnt de weergoden ons goed gegund. Niet te heet, maar zekers ook niet te nat. Op het moment dat ik achter mien tikapparaat zit, zit ’t Nederlands elftal nog volop in de race um de wereldtitel  te pakk’n. Wûlle kriegt steeds meer vertrouwen, maar ja; de bal is rond…
Naar zeggen bûn ie alcoholverslaafd als ie minimaal twee glazen per dag opzoept en dat acht dagen per week. In mi-jn wereldje is dat weinig...en ik kan dan ook wel zeggen als je bovenstaand geleazen hebt; doar hoor ik dan ook bi-j !!

Alcohol is niet meer weg te denken uut de maatschappij. Het is er bi-j elke angelegenheid. Veural nu zo völle mensen bûnt geslaagd, ’t wereldkampioenschap balleke trapp’n ,’n  avondje bi-j vrinden thuus en  niet te vergett’n in de zoepkeet of  kroeg. Het hoort erbi-j en zolang het met mate wordt weggeslobberd  is d’r niets verkeerds an….
Totdat d’r dan wat in oe umgeving gebeurt en nog wel in oe eigen kerkdorpjen en ie heurt dat d’r éne gevonden is in onze eigen Soestwett’ring. ’N Bult toeters en bell’n en dan heur ie dat ’t um Cor geet..die bi-j mij  zelf in de stroat woont… dood en iederéen weet dat hij d’r ook wel graag een paar meer dronk…. Op dat moment is ’t  effen stil bi-j mij….

Eigenlijk könt wulle wel zeggen, hoe triest ook, dat wülle ‘t  gewend bent. Het zou feitelijk raar zijn om de beste man nuchter te zien weerkomm’n  met de fietse.  De man was verslaafd..
Misschien leaft  sommigen van jullie ook wel met een bekende  die verslaafd is aan alcohol, of een ander verslavend middel zoals drugs, paprika ribbelchips  of dreuge wörst ?
Bepaalde dingen heb i-je niet in de hand en in sommige situaties stoa ie compleet machteloos.  Toch is ’t wel efkes vremd en word er zonder respect geproat oaver zulke mensen. De meesten kent de beste man al helemaal niet…dus kan men ook niet oordelen…
Problemen bûnt d’r oaveral, bi-j de meesten kun i-j d’r niet inkieken en  da’s misschien maar goed ook…!!

GOEDGOAN en …..AMEN

Credo quia absurdum…..