Collums Boer Kloete - 2014 December - "Tik 'm an”
     

Tik ‘m An ….


Beste kearls en alle lieve dearns uut Salland en omstreken…
, ’t is December…Alweer bi-jna tiet veur de kerstboom, de oliepatronen (bollen)  en de Carbid-knalbusse…dus langzaaman tiet um ’t joar weer deur te nemmen…met  vele hoogtepunten en helaas…. ook dieptepunten…
’T Is weer hard gegoan…da’s op zich goed…toch ??!
Wat veurral bij mij bi-j zal blieven van 2014 is dat de vliegmachien Malaysia Airlines-vlucht 17 neerstort in Oekraïne.  Alle inzittenden komt  um t leáven. Onder de inzittenden bûnt 196 Nederlanders….en natuurlijk die verschrikkelijke ziekte Ebola… Ebola of ebola hemorragische koorts is een humane virusziekte veroorzaakt door het ebolavirus. De ziekte is zeldzaam en kump veur  in de vorm van regionale uutbraken in landen in Midden-Afrika. De naam ebola kump van de gelieknamige rivier in Congo.  De aandoening veroorzaakt een hoog sterftecijfer en er is nog geen specifieke behandeling of geneesmiddel beschikbaar tegen het virus…..en da’s goed kloot’n..ofnietdan!!
Er valt drie doden en 24 gewonden wanneer een monstertruck het publiek inri-jdt bi-j een evenement in Haaksbergen.Wûlle hier in de buurt mot an alle eisen voldoen ..met wat veur evenement dan maar ook…maar ik hep de beelden ook gezien…wie is hier nu GEK !! Diep triest….
Dût ow Deugt…Salland’s trots stopt…!! Met tophit Minne poeter als absolute hoogtepunt…Wie durft’t an um een nieuwe band te starten met teksten die zegt woar ’t op steet… ik kan wel !!!
’t gedoe oaver onze parochiekerke…blijft e lös of mot e dicht….lös dus !!
Maar wûlle bint plattelanders, dus holt ons ook andere  belangrijke zaken bezig…toch !!??!!
.Wellicht dat veel volk in de agrarische sector ‘t nog niet beseft, maar wûlle bûnt bezig met één van de slechtste landbouwjoaren ooit. De huidige graanpri-jzen doet weer denken an de joaren ’90, de eard-appels bûnt  nog b-ijna gratis niet weg te geven en de bietenpri-js over oogst 2014 valt waarschijnlijk 25 procent lager uut dan vorig joar. En we kunt doorgoan: peen zonder handel, uien onder kostprijs, melkpri-js die zakt, varkensprijs die onderuit giert, eierpri-jzen op bodempri-jzen en heel actueel;  Vogelgriep !! de uutbraken volgt mekander op,,,zelfs mien kanaries valt  van d’n stok af….
Denk ook an ’t verdwi-jnen van de rode diesel……
In het verleden hebt wûlle dit soort situaties al eerder met gemaakt. En dat waren ti-jden woarbi-j ‘n grote stoet boze boeren noar Den Haag trok met hun trekkers um de boel te blokkeren en de bende doar  met de stontkoare vol te bemeste… Vandaag de dag liekt ‘t echter wel of de Nederlandse boer in stilte lijdt en alles maar ankiekt…kom op met zien allen !!!

Maar…‘T vertrouwen in de toekomst is er !!  Tuurlijk !!...Volgens de rekenkearls en / of rekenvrouwleu motten wi-j met z’n allen( de boeren en / ofwel de agrarische sector !) in 2050 immers 9 miljard mensen an’t vrett’n hôlden…en an’t zoepen ( hop, hop….)
Daarmee wordt duudelijk gemaakt dat vrett’n en zoep’n nog steeds de belangrijkste éérste levensbehoefte is veur de mensheid……dus…

Woarum klinkt er dan gin weerstand vanuut de boerenstand…met disse pri-jzen !!!….bûnt wûlle demonstratiemoe..hebt wûlle gin vertrouwen in de toekomst of juust wel ???@!!!
Loat wûlle tweeduuzendenvieftien goed ingoan..hopelijk vol goeien zin en boavenal met goeien gezondheid… Iedere weg die ie ingoat doet het met  volle overgave…
Doet kallem an met de Kerstdagen, vret oe niet te völle  noar de blixem..ik, Boer Kloete ,hôl oe in de gaten en zie oe allen 100% zekers weten, weer in ’t nieuwe joar…of ie nu wilt ofnie…ik bli-jf oe lastig vallen….

GoedGoan & Amen
Absque omni exceptione