Collums Boer Kloete - 2014 Juli - "Waarom Nederland noar de kloten mot? …of Geet…
     

Waarom Nederland noar de kloten mot? …of Geet…

Beste kearls & lieve wiefe ’t  is Augustus,   ook wel de  oogstmoand  en  is de achtste moand van het joar in de gregoriaanse kalender, en heeft 31 dagen. De moand is vernoemd naar de princeps Gaius Iulius Caesar Octavianus . Maar dat interesseert mien gin ène kloot’n en jullie denk ik nog veels minder.
De weerspreuk bi-j disse  moand is; Augustus eerste week heet en laf, ziet men veel winterse sneeuw, wacht maar af. ….Dat duurt  gelukkig nog efkes, dus dat wacht wûlle inderdaad  maar af.


Juli ligt weer achter ons, de moand van ons joarlijkse volksfeest met veel activitieten.  Mooi verlopen, mooi betjen volk en best betjen bier gezopen. Nu bûnt de meesten op vakantie en ligt met hun luie reet an  of in ’t water, met de sleurhutte noar ’t buut’nland of  wat bier zoepen  in ’t tuinhuuske en wachten tutdat ze weer noar hun klotenbaas kunt oaver een paar week. …Joepie vakantie !!
Augustus is de moand van ons joarlijkse uitje met onzen Sparta-Met vereniging. Dit joar  loat wûlle ons dropp’n, ergens in den lande, dus kiek UUT,  zodat wij daar een gezellige avond hebben en de volgende ochtend weer als ’n stelletje mongolen noar ons kerkdorpjen  henbromt met ons nobele voertuig. Wûlle hebt een mooien route weer uutgestippelt en ik, Boer Kloete, hôl oe allen op de hoogte van dit joarlijkse uitje. Hôl ’t uut de gaten !!


En dan nu ; oaver noar de orde van onze klote-maatschappij …………..Een betje tegenslag is nooit verkeerd veur ’n  land, zegt men. Een oorlog is dan misschien  wat rigoureus. Met wie kunt wûlle  nog een oorlogje beginnen?  Zelfs die antieke F16's hebt ‘n paar honderd man zo uitgerookt. Gewoon die verrekte dijken een keertje deurstekk’n? Ook een lastige. Zelfs bi- j springvloed kri-jgt ze in hier amper natte voeten!  Misschien kan ‘t ook een stukje minder heftig en goat wûlle daarna toch nog een gezellige tiet tegemoet!


Mot of geet ?? Naar mi- jn idee niet, maar d’r is gin houen meer an, dat gezeik in de Oekraïne, Volkert, Voetbalmiljoenen, doping, wel of gin Lingo….dus… is het better te zeuren oaver echte problemen dan oaver niets. Nederlanders bûnt oardig berucht vanwege hun gezeur en ik heb geleerd dat je talenten goed mot gebruuk’n.


. Wûlle hebt ’n metselaar, spiekerkearl of loodknooier net zo hard nodig als ’n Drs... of professor..Niemand hef hopelijk het gevoel nutteloos werk te doen. Een schip dat van een helling gleed, was het schip van iedere medewerker van de scheepswerf. Een timmerman keek trots noar ‘n complete woonwiek die hij mede de grond uut  had gestampt. En héél Nederland was trots op de Deltawerken, waarmee we Moeder Natuur wederom in haar reet neukten!
Geloof me. Klagen doet wûlle  constant. Dat is Nederland. Omdat wûlle  niet anders kunt ! Als de boel naar de kloten is of geet , heb ie  gin tiet um achteroaver te leunen. Ie goat gewoon huuzen bouwen.


Het resultaat? Kutvolk! Kutvolk dat met gin mogelijkheid meer in beweging is te kri-jgen! Allenig nog maar noar de koelkast  veur bier of noar  de supermarkt als dat bier op is. Alle energie geet op an ‘t zeiken, zeuren, hebzucht en egoïsme!
In de praktijk kump ‘t erop neer dat wûlle weer veur mekander mot goan zorgen. Dat we weer noar de buurman mot luust’ren en de buurman er ook is als wi-j ‘m nodig hebt….haha. Wûlle goat eindelijk weer een berg kinderen kri-jgen, die weten dat je niets voor niets kri-jgt. En wie weet wordt er dan ook weer gewoon keihard gewerkt om de boel op de rit te krijgen.


Het geet straks niet extreem, maar zeker wel oardig noar de kloten. Als het daarmee wel weer een beetje gezelliger wordt, vind ik dat eigenlijk wel oké.

GOEDGOAN en …..AMEN
Credo quia absurdum…….