Collums Boer Kloete - 2014 Maart - "Even ongelukkig is ook gelijk
     

Even ongelukkig is ook gelijk…


Kearls en alle wiefe; ’t is zowiet;  ’T Is April.


Ook wel de grasmoand, poasmoand of eiermoand. In ’t Latijns nuumt ze April aperire en dat betekent ; openen. Naar alle waarschijnlijkheid bedoelt ze doarmee ’t openen van de lente, ‘’t openen van alle  knopkes an de bloemen en bomen, maar ik, Boer Kloete, blief bi-j de veronderstelling dat ze hiermee ’t openen van alle  fleskes pils bedoelt, die wûlle de zommermoanden weer in grote getalen goat opzoepen…. ’T Weer is in ieder geval gloepens mooi. ’T Is langzaaman weer mooi langs de kanten van de weg.  Mensen met hooikoorts proest en snoeft d’r heel wat of…tranende ogen en lopende lek neuzen. ’T Is April, de moand van Poasen, d’n allereersten Koningsdag, maar vooral veur ons Bra’se bevolking van belang de Autorodeo en geliek doarmee ‘t 50ste jubileum van dit sportweekend van onze katholieken vereniging; de k.p.j. Wûlle pakt dit joar uut en hopelijk… pakt dat goed uut…Hulde an de organisatie van dit spektakelweekend…loat wûlle d’r van genieten…zolang ’t nog kan en mag..
Want met gemak is d’r gin kloten meer an… ff zogezegd ….!!@@@!!!
Want  we viert  gin Sinterkloas meer, omdat Zwarte Piet veur bepaald soort mensen niet te proemen is. Tijdens old en nieuw steekt we gin vuurwerk meer af, omdat dit veels te gevoarlijk is. Wûlle magt niet meer zeggen wat wij d’r van denkt….een eigen mening word direct de afvoer in gedouwd. Stemmen op’n politiek partij hef dat eigenlijk nog zin…???

We geeft meisjes nooit gin Barbiepop of prinsessenjurk cadeau, hoe hard ze d’r ook om dramt, want dat is seksistisch . We geeft  jongetjes geen autootjes meer - waarom niet, dat ben ik ff vergetten. Maar het lijkt me wel eerlijk: als meisjes niet kriegt  wat ze wilt, dan jongetjes ook niet. Even ongelukkig is ook gelijk……
De open haard mag niet meer an, want dat is slecht veur ‘t milieu.  Windmolens bûnt goed veur het milieu, maar slecht veur de natuur. En als ze niet slecht bûnt veur de natuur, dan willen we er niet tegenaan kieken.
Vlees eten we alleen als de beestjes een fijn leaven buuten hebt gehad, met veel frisse lucht, verse klavertjes van drie en  vier en groener dan groener gras. Niet als het wild is, want wild vlees komt alleen op je bord als het is geschoten, en we zijn tegen de jacht. Grrrr…

Jodenkoeken, moorkoppen, zigeunersaus, negerzoenen…- bij ons vind je ze niet. Blanke vla mag ook niet meer…alleen nog maar dubbelvla…da’s better, dan hôl i-j rekening met alle bevolkingsgroepen….Elke schuune bak woar Marokkanen, turken, Belgen of Blondjes in veurkomt, die magt niet  meer verteld worden….ok… dan hôl ik de bek helemaal wel.


Ik, Boer Kloete, zegt oe allen…GoedGoan en Amen