Collums Boer Kloete - 2013 Oktober - " Schop oe in ’t kruus”
     


Goeiendag , lieve lezers van mien moandelijkse collumn, die ik elke keer op het internet flikker. ’T Is Oktober !! Ook wel de wijnmaand genoemd of sinds de 16e eeuw;  de rozenkransmoand. Hoast gin mens wet nog wat een rozenkrans is of hoe dat i-j ‘m mot gebruuk’n. Veur diegene kiek op www.rozenkrans.nl


Is Oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn; maar is hij nat en koel,  ’t is van een zachte winter  ’t  veurgevoel.

Oktober  is ook de moand van Werelddierendag, dus geef ow diertjes disse moand een trap minder onder de konte,  stoppelcross, halloween en Octoberfeesten .
De vorige collumn ging oaver mien ambitie in de politiek en dat is zekers  niet onopgemerkt voorbijgegaan. Gruwelijk völle reacties gehad oaver mien ambitie en hoe dan wel of niet  disse partij mot gaan heten. Oaver wat mien politieke programma inholt zal ik jullie en andere keer  vervelen. Zover is ’t nog bie lange na niet. Eest maar is kieken hoe het verder geet in politiek Den Haag en hoe lang het nog geet  duren  tot wanneer disse fuckregering geet knapp’n.  Korter bi-j huus scheelt er ook wel van alles an. Zoals in onze eigen Gemeente Olst –Wijhe. Menigéén zal met mien eens wezen dat hier ook  van alles better en anders kan en dat hier ook merakels völle geld weggesodemieterd word.  Loat wülle ’t maar niet alweer hebben oaver ons Gemeentehuus en ’t zorgcentrum en ’t wel of niet bli-jven van ’t zwembad.  Steek wat  meer geld in de plaatselijke verenigingen en loat iedereen is energie en tiet doar in steken, zodat de mens wat meer betrokken raakt  bi-j  disse maatschappij. Veural de jeugd hef gin ene sodemieter vertrouwen in onzen plaatselijken politiek, en tercht…De gemeente  kump gin beloften na en ze  maakt mekander veur rotten vis uut. De politiek steet te ver af van de werkelijkheid en van onzen maatschappij. Wie geet in onzen Gemeente  is opstoan en zegt is hardop; tot zover en gin éne kloten verder of ik schop oe allen in ’t kruus.


Mien motto is al joaren; met mekander is ’t maar effen, maar dan mot doar ook wel wat energie ingestokk’n worden.
Disse moand is ook  mais- oogst.  Dit gewas kump oorspronkelijk uut Midden-Amerika en behoort tot de grassen. In Nederland word ongeveer 200.000 ha geteelt. Disse info weet hoast gin mens en wol ik u allen zekers met geven. Kiekt allen weer merakels goed uut veur disse grote machines en alle gladdigheid op de wegen. Dit volk dut ook hun werk, maar kan soms gevaren met zich met brengen.

GoedGoan en Amen…..

 Acta est fabula – ‘t verhaal is gedoan