Collums Boer Kloete - 2012 December - Smeer d’r “schijt”an
     

“T Is eindelijk 2013, zo snel mogelijk wil ‘k ’t joar en dan vooral de moand December achter me loaten. Wat een onregelmatigheid, wat een ellende en wat een vriendelijkheid van de mensen um mie hen die d’r gin ene kloot’n van meenden. ’T Is tiet veur een nieuw begin, ’n nieuwen start en ’n nieuwen poging um mien leaven nog meer zin te geven dan dat ’t nu al hef. Um in onze plattelandsgemeente d’r met z’n allen wat van te maken. Um de negatieve spiraal te doorbrekk’n en ondanks alle kutzooi in ow leaven en in de politiek iedereen een poeppie te loaten roek’n.

Wûlle maakt d’r met mekare wat van en wat jullie in die grote stinkstad en in die muffe kantoren doar allemaal  van vind zal ons de anus jeuken. Ook ik denk soms na oaver de zin van ’t leaven. Woarum dit en woarum dat, mot i-j ow dat antrekk’n of mot i-j gewoon oaveral schijt an hebb’n. Zoals nu met de hele gedoe met de overheid, want die maakt mi-j d’r toch ’n potjen van en niet alleen de overheid, kiek ’s noar onze Gemeente, ze doet en doet maar en geeft kapitalen oaver de balk uut,  zo krieg ik, Boer Kloete en velen met mi-j “schijt “ an onzen Gemeente. Ik heb d’r schijt an is trouwens een vremde uutdrukking. Zou ’t niet logischer weazen um te zeggen; ‘K smeer d’r schijt an, maar um dat bi-j ons nieuwen Gemeentehuus te doen, geet ook wel erg ver. Daarnaast is ’t woord ‘schijt ‘ op zich ’n vremd scheldwoord.

In iedere cultuur gebruukt ze andere scheldwoord’n. Zo zegt ze in Duutsland; scheisse, Frankriek; merde. Engeland; shit. Zo zegt wûlle dan weer strontchagrijnig, pissig, schijtziek en zo word d’r weer veul uutwerpselen gebruukt in onzen taal. Hopelijk brengt ons in 2013 vûlle gezondheid en straalt wûlle positivitiet noar mekander uut. Zodat wûlle diegene die in de “schijt”zit d’r met mekander  uut kunt trekken. Hulde an ons mooie platteland en hulde noar ow, die dissen collumn leest. Ik, Boer Kloete, wens ow in 2013 alle positieve toe. Geeft ’t deur…..

GoedGoan en Amen

Fijne dagen”!!