Collums Boer Kloete - 2013 Februari - De wet van evenwicht”
     

Sommige trends valt op, en doar bunt ze ook veur bedoeld; om op te vallen. Stekkelkopp’n met doarin uutgeschoren hakenkruuse’n, deurzichtige bikini’s, of ’n fietse met kerstverlichting. D’r bunt weinig mensen die d’r an met doet, maar opvall’n doet ze zeker. Zo bunt d’r ook trends die d’r al bent, maar niemand opvalt. Wist jullie b.v dat de dingen die i-j opvret steeds groter word. De frikandel, heet tegenwoordig; lummel. Een frikandel van ’n halve meter! Of de itiliaanse Bol. Da’s zo’n groot broodje dat die niet in oe muil past en ook niet in ow maag. I-j bunt ’n echte vent als i-j zo’n megabol fatsoenlijk weet weg te kauwen.

De afvalbakk’n in de stroat ligt vol met resten. Ook de ijsjes, zoals de Magnum. Als i-j halverwege zo’n likding bunt is ow de helft al in de mouw gelopen. Zo hij ook de Big Mac met de gigant-cola. De mega frieten en  de famile grote chipszakken. De gezinnen word steeds kleiner, maar de chipszakken steeds groter. Pizza’s zo groot als wagenwielen, limonadeflessen van 1.5 liter noar 2 liter en de chocoladereep is een chocoladekoe geworden.  Is’t gek dat Nederland steeds vetter, steeds dikker en steeds lelijker word. Iedereen vret maar raak, zoept maar raak en dût soms net of ze twee moand nix te etten hept gehad. Dat ’t weer de oorlog  van ’44 is geworden en dat ‘t volk in de rij steet veur vretbonnen.  De nekk’n en de konte word steeds dikker en’t slimste is, wûlle mot d’r tegen an kieken en de meesten interesseert’t gin reet.

Sportscholen word minder bezocht, maar de vetwegzuigklinieken bûnt drukker dan ooit. Dit heeft te maken met de wet van evenwicht. De auto’s worden kleiner, de treinen voller. De ruumte per m2 woar wûlle  op leeft steeds kleiner. Probeer zelf ook oe evenwicht te vinden in disse tiet, maar probeer doarbi-j oe eigens gewicht in de gaten te holden. Als i-j dat veur mekander kriegt, zul i-j ow eigens een ander mens vuul’n.

Goedgoan en Amen.