Collums Boer Kloete - 2013 December - "Haantje de veurste…
     

Beste lezers en lezerinnen,


De tiet  vliegt veurbi-j, zo ist nog November en zo is’t alweer December, nog efkes en dan bûnt de Kerstdagen d’r al weer en steet de kerstboom weer noalden te verliezen in oe  smoezelige ,stinkende  huus. Dan könt wûlle langzaaman terugkieken op 2013. Wat veural in’teken steet /stond van de economische crisis, de Filippijnen en niet te vergetten, de cd van Dût ow Deugt.
December; ook wel de wintermoand, kerstmoand of donkeremoand. De 12e moand van ’t joar , 31 Decemberdagen en dan knapt wûlle  met de carbidbusse noar tweeduuzendenveertien. Ook wel de advent moand veur de Katholieken onder ons, advent is’t Latijnse woord voor adventus, wat komst betekent . Met disse info mot je’t doen , niet meer en zekers niet minder.


Kent U ook van die mensen die alles better weet, die altiet haantje de veurste spölt en die altiet geliek denkt te hebben . Kent U ook van die mensen die altiet de andacht noar hun eigens trekt met de domste opmerkingen, die van gekkigheid niet weet woar ze oaver mot proaten en dan dus maar oaver zichzelf proat  en die altiet in ’t middelpunt van de belangstelling mot stoan?


Kent U ook van die mensen die weten hoe ie mot leaven en die oe haarfijn uut kunt leggen wat i-j allemaal verkeerd doet, want dat alles wat zij doen, is’t enige goede. Fijne mensen bûnt dat hè? Zo fijn om met om te goan. Bi-j zulke mensen hoef i-j de bek niet los te doen, ze luustert toch niet, begriept oe niet en wilt oe ook niet begriepen. Beslissingen hoef ie ook niet zelf te nemen, dat doet zij  wel veur oe. Antwoorden hoef ie ook niet te geven, want veurdat i-j wat wilt zeggen, hebt hun dat al gedoan. Triest is’t eigenlijk. ’T Is en blijft ’n gevecht tegen zulk volk.
Wat wil ik, Drs Boer Kloete,  met boavenstaande verhaal oe allen duudelijk maken. Zulke veurvallen könt ruzie’s veroorzaken, maar  i-j könt ’t ook uut de weg goan. Als de mogelijkheid doar is. Als een kearl en een deern langer dan  5 seconden mekander strak in de ogen  ankiekt, dan goat ze  ruzie maken .. of…vri-jen. Dat hep’k geleazen bi-j iemand op de w.c toen ik an’t drieten was en ik geloof ’t wel. ’T Is alleen moeilijk te testen, want thuus  bi-j ow metgezel geld dat natuurlijk niet en buut’n op stroat kan’t natuurlijk alleen maar verkeerd goan.  

GoedGoan en Amen.
Credo quia absurdum