Collums Boer Kloete - 2012 Oktober - De Bierboek
     

Wi-jhe is leukste dorp van Overi-jssel. Mot ik dan doar ook trots op weazen. Ik weet het niet. Ik vuul me absoluut gin Wi-jhenaar. Ik bûn inwoner van de gemeente Olst-Wijhe, maar bûn boavenal een Boerhaarnees. Doar bûn ik trots op. En op onze Boerhaarse’n kerk.

Ik bun ook nog eens Sallander en doar bûn ik nog meer trots op. Ik bûn gin inwoner van Broekland en doar bûn ik dan weer heel bli-j mee. Tevens bûn en vuul ik mie ‘n boer en doar mag iedereen zich dan weer trots op vuulen. Trots om boer te zijn! I-j hoeft niet persé een boerderi-j te hebben om  zich boer te voelen of om boer te weazen, maar alleen zich angetrokken te voelen tot de boeren of het boerenbestaan is al voldoende. Veurstander te weazen van de BoerenRock-muziek en feeling te hebben met ’t platteland. Sta ow mannetje of vrouwtje  als ‘boer’ en loat alle stadse pikken eens een goeien scheet roeken. Zonder ons ‘boeren’ bûnt die stadsen helemaal nix.

De zommer is weer veurbi-j, de oavenden bûnt al vrog duuster en de maistiet breakt weer an. De zomer heeft ook zo  z’n sporen weer achtergelaten. De barbeques en vakantiediner’s  bûnt aardig angekomm’n. Meestal maak ik mie doar niet zo druk oaver. Meestal zie ik, Boer Kloete, d’r topfit uut, ruukt wûlle fris uit het broekje en straalt wûlle mannen oaverwinning uut. Totdat we het zelf doorhebt; want dan is d’r ineens; de bierboek. Veur mi-j maakt het gin kloot’n uut, ik heb al een relatie, maar dodelijk is’t  als i-j nog stoer wilt weazen op de fitnessschool, indruk mot maken in d’n disco of ‘SEX’ wilt uutstralen langs of in ‘t  zwembad.


Een bierboek  is als een mistbank, ineens is hij er. De ene dag, bûn i-j nog een jonge god, de andere dag heb i-j een afdak boaven ow piemel. ’n Bierboek is als een tatoeage, i-j komt er eigenlijk niet meer vanaf. ’T Is bi-j mij in ieder geval nog niet bekend hoe je d’r af mot komm’n.  Bierboekoefeningen is een heel zwoar iets en leavert  bij mijn weten maar weinig resultaat op. Minder zoepen leavert het beste resultaat op, maar is bi-j mij  en bij velen gin oplossing en geeft alleen maar frustraties en een drøge bek.


De bierboek is bi-j velen en veur velen een plaag, woar de VN eens goed noar mot kieken. Misschien dat wûlle onzen bierboeken könt afstoan en könt doneren an Afrika. Ik zeg ow allen, kearls  maar ook de wiefe, loat ow boek maar hangen en loat oe boek oe eigens geluk niet in de weg stoan.


Loat Goan en AMEN.