Collums Boer Kloete - 2012 December - Fijne dagen
     

“Fijne dagen”!!


’t Is December en dat is te merken ook. Ik bûn nog nooit zo depressief geweest. Dat kump niet deur mien noasten, maar deur ’t volk dat disse dagen niet normaal kan doen !!  Kloasavond en kerst volgt mekander met rap tempo. Kloasavond is ’n apart iets. Veural als klein kind, joarenlang bÛn i-j veurgelogen geweest deur oe va en moe en als i-j dan vol trots in groep 5 zit van de Bongerd op de Bra, heur i-j dat kloas en al die zwarte pieten niet bestoat. Alles woar i-j als klein kind nog een betjen positiviteit uut  kon halen , blijkt allemaal 1 ontzettend grooten leugen te wezen. Alles wat oe va en oe lieve moedertjen nu nog probeert te vertellen, geloof i-j dan toch eigenlijk ook niet meer. Of ze mot met gruwelijk goeien argumenten komm’n.


En dan kump de kerstdagen. Iedereen die nooit in de kerke komt , mot dan ineens veuran zitten, schijnheilig te doen en mekander ankieken van ; kiek mien ’s zitten!!  Iedereen wenst mekander dan ook fijne feestdagen. Met in die wetenschap dat veur de meesten dit rampdagen bunt. Familieruzies ontstaat dan ’t meest.  Iedereen wenst met disse dagen iedereen ’t beste, maar meer dan die helft meent er gin ene donder van.  I-j kunt dus better met disse dagen mekander nix zeggen of in ieder geval mekander nix wensen!!!. 

Van al die goedbedoelde wensen word kerstmis nix vrolijker en ’t nieuwen joar gin kloten gelukkiger. 80%van de Nederlanders weet al helemaal niet wat Kerst betekent stond in de krant. Iets met een kruus, de Paashaas , 40 dagen gin vlees eten of niet snoepen, of ging het toch oaver dat konijn Flappie, want dat liedje heur i-j duuzend keer op ’n dag. Of ging ’t toch oaver dat kindeke Jezus die gewikkeld was in ’n vijgeblad deur z’n vader en moeder die Eva en Adam heetten. Veur de meesten is ’t een zoep en vreetfeest, met hoe meer hoe better en hoe minder des te slechter. De kerstborrel op’t werk en de kerstpakketten  die zo snel mogelijk uutgepakt word dat is voornamer en zoveel mogelijk dagen vrij da’s ook wel net zo fijn.

Veur diegene die disse dagen ook zo “geweldig” vindt, die wens ik veel succes, sterkte en “heel fijne dagen”,

Goedgoan en Amen